Tejszínes túrókrémes epertorta
Egy finom és látványos torta, nemcsak eperrel, hanem málnával vagy szederrel, de ezek keverékével is elkészíthető.
Hozzávalók
Piskótához
5 tojás szétválasztva
5 púpozott ek porcukor
5 csapott ek finomliszt
2 ek cukrozatlan kakaópor (20-22% kakaótartalmú)
csipetnyi só
Túrókrémhez
50 dkg túró
250 ml habtejszín
3 ek tejföl
10 dkg cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak habfixáló
20 g agar agar por (vagy Zselatin fix)
kb. 30 dkg félbevágott eper, díszítéshez
apróra reszelt étcsokoládé, díszítéshez
Elkészítés
Piskóta: a tojások fehérjét keverőtálba ütjük, a sárgákat egy másik keverőtálba tesszük. A fehérjéhez adunk egy csipet sót, majd kemény habbá verjük. A sárgákhoz adjuk a porcukrot és fehéredésig habosítjuk, majd hozzáadjuk a kakaóport és az egészet egyneműre keverjük.
A tojáshabot hozzáöntjük és finom mozdulatokkal összekeverjük, közben kanalanként hozzáadjuk a lisztet (a lisztet érdemes átszitálni, levegősebb lesz a tészta). Csomómentesre keverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire öntjük a lágy masszát és előmelegített sütőben 180-as hőfokon 15-20 percig sütjük.
Hagyjuk a tésztát kihűlni.
(A krém elkészíthető akár előző nap is, így a torta összeállításakor könnyebb vele dolgozni.)
A túrót botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot.
A tejszínhez hozzáadjuk a tasak vaníliás cukrot és több részletben a habfixálót. kemény habbá verjük.
A tejszínhabot és a túrókrémet összekeverjük, hozzákeverve a zselatint port vagy az agar agar port.
A krémet felhasználás előtt tartsuk a hűtőben, hogy kissé megdermedjen.
A nagy piskótalapot négy felé osztjuk. (Mi három réget piskótalapot használtunk, az egyiket pohárkrémhez hasznosítottuk.)
A lapokra kenjük a túrókrémet, úgy, hogy a szélekre is bőségesen jusson belőle, így az oldalát félbevágott eperrel díszíthetjük.
A tetejére túrókrém kerül, amit tetszés szerint díszíthetünk gyümülccsel, csokoládéreszelékkel.
A tortát lefedve tartsuk hűtőben fogyasztás előtt legalább 2-3 óráig.
Fotók: Mesterházy Mónika
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.