Mazsolás túrófánk joghurtöntettel
A farsangi időszak népszerű édessége a fánk; hazánkban jellemzően élesztős, azaz kelt tésztából készül, de jól ismert az úgynevezett égetett tésztás változat, vagy a sütőporral készült fánk is. Utóbbi gyorsan elkészíthető és olyan finom, hogy egy-kettőre elfogy a tányérról. Édes, joghurtos öntettel tálalva mennyei eledel.
Hozzávalók 25 darabhoz
Tésztához
2 tojás
2 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
csipet só
0,25 dl napraforgó olaj
1 ek mazsola
1 ek rum
15 dkg túró
15 dkg finomliszt
½ cs. sütőpor
1,5 l napraforgó olaj a sütéshez
Hempergetéshez
1 mk őrölt fahéj
6 dkg kristálycukor
Öntethez
1 jó ek tejföl
7,5 dkg natúr joghurt
2 dkg porcukor
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
1. Az öntethez a hozzávalókat egy kis tálkában alaposan elkeverjük és félretesszük. A hempergetéshez a fahéjat és a cukrot összekeverjük egy tálkában és félretesszük. A mazsolát kevés vízbe áztatjuk, majd ha már megduzzadtak, lecsepegtetjük.
2. A tojásokat a kétféle cukorral és a sóval habosra keverjük, hozzáöntjük az olajat és a rumot, és alaposan összekeverjük.
3. A túrót is beletesszük, krémesre keverjük (robotgép habverőjével a legjobb), majd hozzáforgatjuk a lecsepegtetett mazsolát is.
4. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és összeforgatjuk a túrós krémmel.
5. A napraforgó olajat lábosba tesszük, felhevítjük, 2 teáskanál segítségével diónyi golyókat formázunk a tésztából és óvatosan beleengedjük a zsiradékba. A lángot közben mérsékeljük.
6. A fánkokat kisebb adagokban pár perc alatt aranybarnára sütjük (közben fordítunk rajtuk), majd papírtörlőre szedjük, még forrón meghempergetjük a fahéjas cukorban és melegen, az öntettel együtt tálaljuk.
Jó étvágyat!
Sünis kanál blog
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.