Mazsolás túrófánk joghurtöntettel

A farsangi időszak népszerű édessége a fánk; hazánkban jellemzően élesztős, azaz kelt tésztából készül, de jól ismert az úgynevezett égetett tésztás változat, vagy a sütőporral készült fánk is. Utóbbi gyorsan elkészíthető és olyan finom, hogy egy-kettőre elfogy a tányérról. Édes, joghurtos öntettel tálalva mennyei eledel.

Hozzávalók 25 darabhoz

Tésztához

2 tojás

2 dkg cukor

1 cs. Bourbon vaníliás cukor

csipet só

0,25 dl napraforgó olaj

1 ek mazsola

1 ek rum

15 dkg túró

15 dkg finomliszt

½ cs. sütőpor

1,5 l napraforgó olaj a sütéshez

Hempergetéshez

1 mk őrölt fahéj

6 dkg kristálycukor

Öntethez

1 jó ek tejföl

7,5 dkg natúr joghurt

2 dkg porcukor

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

1. Az öntethez a hozzávalókat egy kis tálkában alaposan elkeverjük és félretesszük. A hempergetéshez a fahéjat és a cukrot összekeverjük egy tálkában és félretesszük. A mazsolát kevés vízbe áztatjuk, majd ha már megduzzadtak, lecsepegtetjük.

2. A tojásokat a kétféle cukorral és a sóval habosra keverjük, hozzáöntjük az olajat és a rumot, és alaposan összekeverjük.

3. A túrót is beletesszük, krémesre keverjük (robotgép habverőjével a legjobb), majd hozzáforgatjuk a lecsepegtetett mazsolát is.

4. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és összeforgatjuk a túrós krémmel.

5. A napraforgó olajat lábosba tesszük, felhevítjük, 2 teáskanál segítségével diónyi golyókat formázunk a tésztából és óvatosan beleengedjük a zsiradékba. A lángot közben mérsékeljük.

6. A fánkokat kisebb adagokban pár perc alatt aranybarnára sütjük (közben fordítunk rajtuk), majd papírtörlőre szedjük, még forrón meghempergetjük a fahéjas cukorban és melegen, az öntettel együtt tálaljuk.

 

Jó étvágyat!

Szenti Gabi

Sünis kanál blog

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − tizennégy =

hirdetés