Így készül a cruffin! Főzött vaníliakrémmel különösen finom

Cruffin. Hallottál már róla? Nagyon látványos, elvileg a croissant és muffin ötvözete. Lekvárral, nutellával, pudinggal tölthető. Érdemes krémmel megtölteni, mert másnapra kissé kiszárad a tészta. A főzött vaníliakrém is jó hozzá. Nagyon finom! 

Hozzávalók

40 dkg liszt + 2 dkg a dagasztáshoz

8 dkg cukor (vaníliás)

1 csipet só

10 dkg olvasztott vaj

1 lime v. citrom reszelt héja

2,2 dkg élesztő

2 dl tej

1 ek cukor

10 dkg lágy vaj a kenegetéshez

 

porcukor a szóráshoz

Elkészítés

A tejet langyosítsd meg, cukrozd és morzsold bele az élesztőt. Takard le és langyos helyen hagyd felfutni. Közben olvaszd meg a vajat.

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a cukrot, sót, reszelt lime- vagy citromhéjat és az élesztős tejet.

A tésztát dolgozd össze, majd borítsd lisztezett felületre és dagaszd rugalmas, selymes tésztává. (Elég lágy a tészta, folyamatos lisztezést igényel, de azért ne essünk túlzásba.)

A kidagasztott tésztát tedd vissza a tálba, takard le fóliával, majd hagyd a duplájára nőni. (80 percig kelesztettem, a kelesztési idő a hőmérséklettől függ.)

Az elkészült tésztát lazán dolgozd át, és oszd hat egyenlő részre. Formázd a tésztákat tojás alakú bucikká.

A munkapultot enyhén lisztezd, a bucikat egyenként nyújtsd hajszálvékony csíkokká (1-2 mm). Tésztanyújtó géppel egyszerűsíthető a folyamat.

A tésztacsíkokat kend meg a puha vajjal, majd szorosan tekerd fel.

A feltekert tekercseket hosszában vágd ketté egy éles késsel, majd a belső felét kifelé fordítva tekerd csigába és helyezd a kivajazott muffin formákba.

Hagyd a tepsiben fél órát kelni, majd 190 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kezd sütni. 10 perc után vedd vissza a hőmérsékletet 160 fokra és süsd aranybarnára.

Az elkészült sütiket tedd rácsra kihűlni.

Ha krémmel töltenéd: a kihűlt sütik közepére fúrj egy nagy lyukat, és ebbe töltsd a krémet. Főzött vaníliakrémmel különösen finom.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 3 =

hirdetés