Így készül a cruffin! Főzött vaníliakrémmel különösen finom
Cruffin. Hallottál már róla? Nagyon látványos, elvileg a croissant és muffin ötvözete. Lekvárral, nutellával, pudinggal tölthető. Érdemes krémmel megtölteni, mert másnapra kissé kiszárad a tészta. A főzött vaníliakrém is jó hozzá. Nagyon finom!
Hozzávalók
40 dkg liszt + 2 dkg a dagasztáshoz
8 dkg cukor (vaníliás)
1 csipet só
10 dkg olvasztott vaj
1 lime v. citrom reszelt héja
2,2 dkg élesztő
2 dl tej
1 ek cukor
10 dkg lágy vaj a kenegetéshez
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
A tejet langyosítsd meg, cukrozd és morzsold bele az élesztőt. Takard le és langyos helyen hagyd felfutni. Közben olvaszd meg a vajat.
A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a cukrot, sót, reszelt lime- vagy citromhéjat és az élesztős tejet.
A tésztát dolgozd össze, majd borítsd lisztezett felületre és dagaszd rugalmas, selymes tésztává. (Elég lágy a tészta, folyamatos lisztezést igényel, de azért ne essünk túlzásba.)
A kidagasztott tésztát tedd vissza a tálba, takard le fóliával, majd hagyd a duplájára nőni. (80 percig kelesztettem, a kelesztési idő a hőmérséklettől függ.)
Az elkészült tésztát lazán dolgozd át, és oszd hat egyenlő részre. Formázd a tésztákat tojás alakú bucikká.
A munkapultot enyhén lisztezd, a bucikat egyenként nyújtsd hajszálvékony csíkokká (1-2 mm). Tésztanyújtó géppel egyszerűsíthető a folyamat.
A tésztacsíkokat kend meg a puha vajjal, majd szorosan tekerd fel.
A feltekert tekercseket hosszában vágd ketté egy éles késsel, majd a belső felét kifelé fordítva tekerd csigába és helyezd a kivajazott muffin formákba.
Hagyd a tepsiben fél órát kelni, majd 190 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kezd sütni. 10 perc után vedd vissza a hőmérsékletet 160 fokra és süsd aranybarnára.
Az elkészült sütiket tedd rácsra kihűlni.
Ha krémmel töltenéd: a kihűlt sütik közepére fúrj egy nagy lyukat, és ebbe töltsd a krémet. Főzött vaníliakrémmel különösen finom.
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.