Édes illat. Így készül a rózsaszirmos akácméz
Mielőtt a rózsa elvirágzik, gyűjtsük össze a hervadásnak indult szirmokat, felhasználhatók méz ízesítéséhez. A rózsaszirmos méz desszertek díszítéséhez, ízesítéséhez, vagy önmagában is fogyasztható. A méz átveszi a rózsa finom illatát és aromáját.
Hozzávalók
2 marék rózsaszirom
2 dl akácméz
Így készült
A rózsaszirmokat begyűjtöttem, majd vékonyan kiterítettem egy vászonra, hogy a bogárkák eltudjanak menni.
Választottam egy szép üveget, a rózsaszirmokat belepotyogtattam, rácsorgattam a mézet majd lezártam az üveget.
Az első napokban naponta lenyomkodom egy tiszta kanállal a szirmokat a méz alá. Nem szoktam leszűrni. Hűvös kamrában tárolom.
Mire használom? Rácsorgatom fagylaltra, tejszínkrémre, joghurtra, rizsdesszertre, túrókrémre, stb.
Tippek
Készíthetünk többet is, akkor arányosan emeljük a méz és rózsaszirom mennyiségét is.
Az akácméz kevésbé hajlamos a kristályosodásra, ezért választom a fűszeres, ízesített mézek alapjául.
Ha lehetséges, válasszunk illatos rózsát!
Csak kezeletlen (vegyszerrel nem kezelt) rózsát fogyasszunk. (A szirmokat olyan helyről gyűjtsük, ahol nincs szennyező – nagy autóforgalom vagy ipari létesítmény.)
Ne hígítsuk túl a mézet!
A szirmok idővel kiszáradnak a mézben, a méz megőrzi állagát.
Fotók, szöveg: Molnár Ágnes Szeretetrehangoltan
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.