Gesztenyés-csokoládés trüffel torta meggyel. Lisztmentes finomság
Liszt nélkül készül, ezért hasonló a felfújthoz, sütés után kicsit összeesik. Ha sima felületet szeretnénk, fordítsuk meg, de a teteje kissé behorpadva megtölthető gyümölcsréteggel – meggyel -, így nem folyik szét.
Összetevők
(26 centis tortaformához vagy 5 db 6 centis mini tortaformához)
25 dkg étcsokoládé
25 dkg gesztenyemassza
25 dkg vaj
4 tojás
1 evőkanál rum
10 dkg nyírfacukor (vagy kristálycukor)
csipet só
1/2 kk szódabikarbóna
1 üveg meggybefőtt
1/2 lime
1/2 kk őrölt fahéj
2-3 szem szegfűszeg
1 púpos teáskanál keményítő
Elkészítés
A tojásokat válasszuk ketté.
Az apróra tört csokoládét és a vajat tegyük egy tálba, és vízgőz felett olvasszuk fel.
A tojássárgáját habosítsuk a cukorral, ízesítsük kevés rummal és csipetnyi sóval.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
A kikevert tojássárgához dolgozzuk hozzá a gesztenyemasszát, majd az olvasztott vajas csokoládét, a szódabikarbónát, végül a tojáshabot. A habot ne géppel keverjük bele, mert összetörik.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
Vajazzuk ki a tortaformát, hintsük meg kakaóporral (liszt helyett). Tűpróbáig süssük. Ha kisebb tortaformában készítjük, kb. 20 perc a sütési idő, nagyobb tortaformában 35-40 perc. Ne süssük túl, akkor jó a torta, ha remegős-krémes a belseje.
A meggy levét öntsük egy lábasba. Keverjük el benne a keményítőt, adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot, fél lime levét és reszelt héját, fahéjat, szegfűszeget, majd forraljuk fel. Amikor besűrűsödött, mehet hozzá a meggy! Keverjük össze, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A kihűlt torta tetejére halmozzuk a sűrű meggyszószt, majd tegyük hűtőbe legalább fél napra; a legjobb, ha egy egész napot hagyjuk pihenni.
Fotó, recept: B. Csánk Györgyi Csak mert szeretem kreatív gasztroblog >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.