Tavaszi rendrakás: hogyan szelektáljuk a ruhásszekrény tartalmát?

A tavaszi nagytakarítás részeként célszerű legalább egy fél napot szánni a ruhásszekrények, a fiókok rendbetételére. Bedobozolhatjuk a tiszta téli ruhákat, s előkerülhetnek a tavaszi, nyári ruhák. Sokan ismerjük a jelenséget: tömve van a ruhásszekrény, még sincs egy göncünk, amit felvehetnénk… A feleslegessé vált holmiktól szabadítsuk meg a szekrényeket, fiókokat! 

A rendhez vezető út első lépése a szeméttől való megszabadulás, a következő a szortírozás. A felesleges dolgok tárolása az értékes tárolóhelyeinket foglalja el, ezért ajánlott időről időre átválogatni a holminkat. Ne pakoljuk ki egyszerre a szekrény teljes tartalmát – káoszhoz vezethet -, egyszerre csak egy fiókot, polcot, dobozt nézzünk át. Vegyünk sorra minden holmit – szükségünk van rá? 

 

 

 

Letölthető lista lomtalanításhoz >>

Szervezetünk is igényli a tavaszi méregtelenítést, a lomtalanítás a lakásunk méregtelenítése.

Tippjeink

A fiókokat lássuk el rendszerezővel – fehérneműket, zoknikat áttekinthetően tudunk így tárolni. Rendszerezőt akár magunk is készíthetünk kartonból.

Hasznosak a fakkos, akasztós rendszerezők is.

Szerezzünk be különböző méretű dobozokat, nagyméretű, erős szemetes zsákokat!

A dobozokat töltsük meg a tavasszal, nyáron nem használt, tiszta, összehajtogatott téli holmikkal. Egy helyre kerüljenek a sálak, kesztyűk, egyéb apróságok; külön dobozoljuk be a nadrágokat, a felsőket. Célszerű feliratozni a dobozokat a könnyebb eligazodás érdekében.

A télikabátokat tisztítsuk/mossuk ki, alaposan szellőztessük át – ha tehetjük, 1-2 napra tegyük ki a szabadba (kertbe, teraszra, vagy lógassuk fel a balkonon). Szöszmentesítő hengerrel távolítsuk el a szövetkabátokról a bolyhokat. A nagykabátokat lehetőleg ne hajtogatva, dobozolva tároljuk, hanem ruhaakasztón, fedjük le nagyméretű nejlonnal, vagy ezt a célt szolgáló védőzsákkal, hogy ne porosodjanak.

A téli cipőket, csizmákat alaposan kitisztítva, ápolva, s ha szükséges szagtalanító spray-jel befújva – szellőztetés után – tegyük el. (Cipőillatosító golyók is kaphatók.)

A ruhásszekrényekben, gardróbokban nemkívánatos vendég a molylepke. Távol tartásukra használjunk levendula illóolajat, levendula illatpárnákat. Kerüljük az erős szagú molyirtók használatát, mivel a ruhák elég hamar átveszik az illatanyagát.

A felesleges holmikat gyűjtsük szemetes zsákba, lehetőleg típus szerint, feliratozva. A kinőtt gyerekruhákat méret szerint gyűjtsük. Ha nehezen válunk meg tőlük, keressünk olyan tárolóhelyet a lakásban, ahol a zsákok nem zavarnak senkit, s itt gyűjtögethetjük a szelektált holmikat lomtalanításig (a ruhákat elajándékozhatjuk, de újra is hasznosíthatjuk).

Összeállította: Rendteremtő, Életszépítők

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 1 =

hirdetés