Szappanöntés villámgyorsan

Reneszánszát éli a házi szappankészítés. A felhasznált természetes alapanyagok tárháza szinte kimeríthetetlen, a más-más jótékony hatással felruházott natúr szappanok megjelenése is rendkívül változatos, a klasszikus formától kezdve a figurális darabokon át egészen különleges szín- és formavilágú változatokkal találkozhatunk. Szebbnél szebb szappanöntő formák kaphatók, s azoknak sem kell lemondaniuk a szappankészítés öröméről, akiknek nincs idejük vagy rutinjuk az időigényesebb meleg vagy a hideg eljáráshoz. Villámgyorsan is készíthető illatos, formás szappan!

Szappanöntéshez többféle kiszerelésben (300 g, 1 kg) kapható dobozos szappan, mi a Sapolina márkát használtuk – ez természetes növényi eredetű alapanyagokból készült, bőrgyógyászatilag ellenőrzött, bőrkímélő, glicerin tartalmú szappan. Átlátszó és fehér színben kínálják. Mindkettő színezhető tetszés szerint, szappanszínezővel. Természetesen semleges illatú, ezért ízlésünk szerint választhatunk hozzá kiváló minőségű illatosító olajat.

Ha szép formájú szappant szeretnénk önteni, érdemes beszerezni szappanöntő formát hozzá – egyszeri beruházás, mindegy, hogy szilikon vagy műanyag, mindkettő jól használható, változatos mintával kaphatók. Öntőformaként használhatunk akár kisebb margarinos dobozkát is, a doboz kb. egyharmadát töltsük meg szappannal.

A készítési folyamat

A szappant – dobozostól – helyezzük egy edénybe és vízfürdőben olvasszuk fel – 60 fokon olvad. Ha elkezd olvadni, könnyedén belecsúsztathatjuk a szappantömböt az edénybe. Nem kell forralni, amint eléri a folyékony állagot, színezhetjük, illatosíthatjuk, s adagolhatjuk az öntőformába.

Mi nem színeztük a szappanokat. Kókuszos illatosító olajat csepegtettünk a felolvasztott szappanba – ehhez a mennyiséghez 15-20 csepp elegendő az illat intenzitásától függően.

A gyerekek nagyon szeretik az állatfigurás öntőformákat.

Az illatosított, színezett folyékony szappant adagoljuk az öntőformába, sík felületen töltsük meg a formákat teljesen. A szappan kb. 1 óra alatt megdermed és kiemelhetjük a formából.

 

Megéri?

A 300 g-os szappanból 4 db kisebb és 1 db nagy szappan készült. A felhasznált illóolaj ára a Your Hobby webáruházban jelenleg 1090 forint (a 10 ml töredékrészét használtuk el), a szappan ára 1890 forint. A szappanöntő forma – többféle mintával – 1000-2000 forintba kerül (elhagyható). Egy szappan bekerülési költsége – öntőforma nélkül – hozzávetőlegesen 600 forint. Mellette szól, hogy magunk készítjük, ízlésünk szerint formálhatjuk, illatosíthatjuk.

Tipp

Maradék szappanokból is készíthetünk formás, egyedi szappant. Reszeljük le a szappanokat, vízgőz felett olvasszuk fel, tetszés szerint színezzük, illatosítsuk, majd a fent ismertetett módon adagoljuk öntőformába.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

négy × 3 =

hirdetés