Praktikus tippek, okos megoldások cipőápoláshoz és -tároláshoz

Cipőinket általában évekig tudjuk hordani, kivételt jelentenek a növésben lévő gyerekek. Megfelelő ápolással meghosszabbíthatjuk cipőink élettartamát, s persze az igényes megjelenésnek is fontos feltétele a gondozott lábbeli. Akkor is célszerű néha elővenni őket, ha jó ideje nem volt rajtunk. Néhány praktikus tipp cipőápoláshoz, okos tároláshoz.

 

Praktikák

Cipőink élettartamát meghosszabbíthatjuk, ha nem hordjuk állandóan, hagyjuk pihenni, és lehetőleg kisámfázva vagy újságpapírral kitömve tároljuk. Így megőrzik a formájukat, felső részük nem ráncosodik meg.

Tisztításukkor először a nagyobb szennyeződéseket távolítsuk el sárkefével.

A bőrcipőt rendszeresen kenjük cipőkrémmel, táplálja a bőrt. Nyáron a téli lábbeliket is érdemes egyszer-egyszer elővenni és bőrápolóval áttörölgetni. Terpentines majd glicerines ruhával is ápolhatjuk a lábbeliket, száradás után pedig puha ronggyal törölgessük át. Szép fénye lesz és a bőrt is megpuhítjuk.

Világos színű cipőknél a különböző eredetű foltokat eltüntethetjük benzinbe mártott ruhával; a foltot dörzsölhetjük banánhéj belsejével is, ezután krémezzük be a bőrt.

A lakkcipő újra fényes lesz, eltűnnek róla az eső- és sárfoltok, ha tejjel vagy citromlébe mártott ruhával töröljük át – a lakktáskákat is ápolhatjuk így.

Az antilopcipő a használat során hamar szennyeződik vagy kifényesedik. A megoldás egyszerű: finom csiszolópapírral óvatosan bolyhozzuk ki.

Víztaszítóvá válik a cipő bőre, ha átitatjuk vazelinnel. Várjunk több órát, amíg a vazelint beszívja a bőr, végül puha ruhával töröljük át a cipőt.

A vizes, átázott cipőt újságpapírral tömjük ki, a sarkainál fogva akasszuk fel. Ezután érdemes a vazelines kezelést is elvégezni. A nedves bőrcipőt soha ne szárítsuk radiátoron, vagy más hőforráshoz közel, mert a bőr elveszti természetes zsírtartalmát, megkeményedik és kirepedezik.

Ha a cipőfelsőrész megkeményedett, törölgessük át petróleumba mártott ruhával, majd lehetőleg a szabadban – vagy levegős helyen – szárítsuk meg. (Vigyázat, a petróleum tűzveszélyes!)

Régi praktika: a csúszós cipőtalpat dörzsöljük be nyers burgonyával, kevésbé fog csúszni. Durvább csiszolópapírral bolyhozhatjuk is a talpat – főleg alkalmi gyerekcipőknél érdemes erre figyelni.

A csizma felső része sokáig megőrzi rugalmasságát, ha rendszeresen áttöröljük langyos tejbe mártott ruhával.

Kreatív megoldások

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

7 − 5 =

hirdetés