Sok kicsi sokra megy. 52 hetes pénzkihívás gyerekekkel. 35-100 ezer forint is megtakarítható egy év alatt

 

Sokan ismerik már nálunk is az Amerikából begyűrűzött takarékoskodási formát, az 52 hetes pénzkihívást; lényege, hogy hetente félre kell tenni egy előre meghatározott összeget, és a perselybe/üvegbe szánt összeg hétről hétre emelkedik. Könnyű elkezdeni, nem jelent különösebb megterhelést anyagilag, kitartani a heti takarékoskodás mellett azonban már jóval nehezebb… A kihívás végére a perselybe szánt összeg heti mértéke is megterhelőnek tűnhet, hiszen ekkorra eléri a 1000-2000 forintot. Van, aki éppen ezért a magasabb összeggel indul és hétről-hétre kevesebbet tesz félre. Egy év alatt 35-100 ezer forint is megtakarítható ily módon. 

Az alábbi két táblázatban látható, mennyi pénz gyűjthető össze egy év alatt, ha hetente 20 vagy 50 forinttal növeljük a heti megtakarítás összegét.

52. hetes pénzkihívás I. táblázat.

52. hetes pénzkihívás II. táblázat

Érdemes ezt a módszert gyerekekkel, kisiskolásokkal kipróbálni. Rugalmasan is meghatározhatjuk a hetente erre szánt összeget, a cél, hogy egy évig ne nyúljanak a megtakarításhoz. 

A tudatos gazdálkodás, a pénzügyi nevelés a családban kezdődik – példamutatással. Nem árt, ha a gyerekek korán megtanulják: a takarékoskodás egy jó szokás. A saját pénzt jobban megbecsülik – főleg ha egy évig nem nyúlhatnak hozzá -, megtanulnak tervezni vele, alaposan végiggondolják, mire költik el. Végül, de nem utolsósorban büszkék lesznek arra, hogy képesek voltak végigcsinálni….

Egy év alatt jelentős mennyiségű fémpénz gyűlhet össze. Nem árt tudni ennek kapcsán, hogy a postán pénzváltási díjat számolnak fel 20 darab pénzérme felett, ezért kisebb üzletekben vagy pénzintézetekben érdemes beváltani az aprót.

 

Havonta kinyitható malacperselyt is rendszeresíthetünk a gyerekeknek.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

8 − 6 =

hirdetés