Praktikák takarékoskodáshoz: bánj tudatosan a pénzeddel! Interjú

Rengetegen élnek hónapról hónapra, mindig felélve a havi bevételeiket, vagy a hitelkártyáról költve: stabilitás helyett állandó bizonytalanságban. Hogyan kell tudatosan kezelni a pénzünket? Milyen trükköket lehet bevetni megtakarítás képzéséhez, a fizetés beosztásához és mire kell figyelni, ha új életet kell kezdenünk? Papszt Kriszta pénzügyi coach válaszolt a kérdéseinkre.

– Hogyan lehet eredményesen spórolni?

Papszt Kriszta

– A lényeg, hogy kezdjük el. Sokan nem hisznek benne, hogy sikerülhet, és el sem kezdik vagy hamar feladják. Kicsi összegekkel érdemes indulni, és folytatni kell akkor is, ha vannak benne kudarcok. Nem változhat meg az ember életformája, mentalitása, gondolkodásmódja pár nap alatt, minimum 3-6 hónapba telik, amíg kialakul egy rendszer, türelmesnek kell lenni. Csak szülessen egy erős elhatározásunk, hogy innentől kezdve elrakunk valamennyi pénzt, még akkor is, ha az csak pár ezer forint a hónap elején.

– Mi az egészséges szemlélet a pénzügyeink kezelésében?

– Úgy érdemes élni és bánni a pénzzel, hogy legyen tartalékunk, egyébként úgy háromszázezer forintot érdemes összegyűjtögetni néha, átlagos viszonylatban ekkora vésztartalékra van szükség. Az nem jó, ha valaki fizetéstől fizetésig vergődik, a hitelkártyáját használja, amikor hirtelen nagyobb összeget kell kiadnia, vagy előnytelen hiteleket vesz fel. Az sem jó jel, ha valakinek több bevétele van, és ezzel párhuzamosan megnőnek a kiadásai is, a bónuszt rögtön elkölti nyaralásra vagy lecseréli a konyhát. Nem kell minden pénzt eltapsolni, az lenne jó, ha a megtakarítás ott lenne ilyenkor a prioritások között. Tervezzünk meg egy élhető, de tartalékképzésre is alkalmas költségvetést. Ne mondjuk le túl sok mindenről, mert az frusztráló, és érdemes a pici sikereket megünnepeli. Elsősorban tudatos gondolkodásmódra van szükség: előre számolni a nagyobb kiadásokkal, hogy a szükséges összeg eléréséhez adott időpontig mennyit kell félretenni havonta, amit akár egy külön számlán is lehet gyűjtögetni. A legtöbb esetben a kiadásaink valójában előre tervezhetőek, nem úgy kelünk fel reggel, hogy feltétlenül ma kell kicserélni a nyílászárókat, ma kell nyaralni menni, ma kell karácsonyi ajándékokat venni. Márpedig sokan ilyen célokból vesznek fel nagyon előnytelen hiteleket.

– Milyen trükköket lehet bevetni, ha valaki hajlamos költekezni vagy egyszerűen csak nem beosztani a pénzt?

– Nagyon fontos vizualizálni a költéseinket. Van, akinek az válik be, hogy borítékokba rakja a fizetését, bizonyos összeget a számlákra, más összeget az ételre, harmadik összeget az egyéb kiadásokra és egy negyediket a tartaléknak. Ha mindig a borítékból vesz ki pénzt, látja, mennyi marad. Másoknak az applikációk válnak be, sok program szépen mutatja a grafikonokon a költéseinket szintén területekre bontva, ez is észre térítheti az embert, amikor elkezdene túlszaladni. Van, aki meg tudja állni, hogy ne nyúljon a borítékba rakott megtakarításához, másnak jobb, ha azt egy olyan számlára utalja, amihez nincs bankkártya. Én úgy is szoktam megtakarítani, hogy este kirakom a pénztárcámból az aprót. Ezekből a kicsinek tűnő összegekből is össze tud jönni évente száz-százötvenezer forint.

– És mi történik, ha bevételkiesés van?

– A legjobban mindig az étkezésen lehet spórolni. Ezenkívül el kell kezdeni tételesen felírni mindennap, hogy mire mennyit költünk: tényleg mindent, nem becsapva önmagunkat. A végén pedig összegezni és átgondolni, milyen területen költekezünk túl. Például mennyi megy el a kávézgatásra a munkahelyi büfében, vagy napközben? Nincs-e felesleges előfizetésünk, válthatnánk-e olcsóbb mobil előfizetésre? Nem kell lemondani a kávézásról vagy az étterembe járásról, de ha erre túl sokat költünk, kapjon egy külön, virtuális vagy valódi borítékot, hogy kordában tudjuk tartani.

Ezenkívül átmeneti pénzzavarok esetén érdemes pluszmunkát vállalni, illetve végiggondolni, van-e valami felesleges, amit nem használunk és el lehetne adni. Ha pedig hosszú távon szeretnénk többet keresni, akkor érdemes a saját képességeinket fejleszteni, mert lényeges változást az életünkben csak ez hozhat

– Nehéz a hitelkártyától megválni, biztonsági tartalékot jelent, hogy baj esetén lehet mihez nyúlni.

– Ezért fontos a tartalékképzés. A hitelkártyát nagyon kevesen használják tudatosan, vagyis minden hónapban kiegyenlítve nullára. A legtöbben óriási kamatokat fizetnek. Fáj, nem fáj, félünk, nem félünk, fizessük vissza, vágjuk össze és szüntessük meg. Amit pedig a hitelkártya törlesztésére fizetgetnénk, tegyük félre.

– Mi történik, ha teljesen újra kell terveznünk az életünket és a pénzügyeinket, például válás, házastárs elvesztése esetén?

– Egyrészt ennek kapcsán megelőző tanácsként szólnék arról, hogy a házasságok közel fele válással végződik, tehát nagyon fontos a bizalom, de ne legyünk olyan kényelmesek, hogy a pénzügyek intézését teljesen a másik félre hagyjuk. Sokan esnek ebbe a hibába, és ez válás, halál esetén is nehéz helyzetekhez vezethet. Szétköltözéskor, válás kezdetekor akármennyire is úgy tűnik a helyzet, hogy a felek „intelligensen” fogják kezelni a helyzetet, érdemes azonnal megszüntetni a közös számlákat, mert később magasba csaphatnak az indulatok. Ugyanígy a hitelegyenleget is ki kell kérni. S valóban le kell ülni kialakítani egy új, stabil pénzügyi rendszert. Gyász esetén is viszonylag korán érdemes ezt véghezvinni, mert az emberek hajlamosak ezt elodázni, hiszen egy évig magasabb özvegyi nyugdíjat kapnak, így nem érzik meg igazán a pénzügyi hiányt, és később szembesülnek azzal, hogy azt az összeget, amiből tartalékot képezhettek volna, mind egy szálig elköltötték.

 

– FK –

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

13 + 10 =

hirdetés