A tökéletes nő. Elvárások, illúziók csapdájában. Mit várnak tőlünk, mit várunk magunktól?

Az elmúlt évszázadban szinte teljesen felborultak a nemi szerepek. A nők is nadrágot húztak, és már nemcsak a gyermeknevelés, a háztartásvezetés a fő elfoglaltságunk. Beültünk az iskolapadba, diplomát szerezhetünk, bizonyíthatunk a munka világában. Küzdöttünk és küzdünk az egyenjogúságért. Hova vezetett mindez? A nemi szerepek teljes zavarához.

Nőként engem is állandóan foglalkoztat a kérdés: vajon milyen a tökéletes nő? Mit várnak tőlünk? Tényleg az élet minden területén helyt kell állni? Annak is, aki vezető pozíciót tölt be a munkahelyén, közben három gyermeket nevel? Elvárható tőle, hogy csillogjon a lakás, hogy minden egyes nap meleg vacsorával várja a családot, hogy a társának tüzes partnere, tökéletes szeretője legyen mindemellett? S persze jusson ideje a barátaira, legyen hobbija, adjon magára…

Ismersz ilyen nőt? Nem tartom valószínűnek, hogy egyértelmű igennel felelsz. Noha mindannyian erre törekszünk, olykor feladva önmagunkat, elfedve a hibáinkat, gyengeségeinket. Tökéletes csapdahelyzet; hiszen akkora erővel kell működnünk, ami a férfiakat gyakran leblokkolja – úgy érzik, nem tudnak férfiként működni mellettünk.

– Olyan töketlen a férjem! – sokszor hallom ezt nőktől. Miért van manapság ennyi „puhány” férfi? Azért, mert elfelejtünk nők lenni.

Tévedés, hogy az a tökéletes nő, a szupernő, aki mindent megcsinál, aki egy személyben anya, háziasszony, főnök, barát, szerető! Merjünk „gyengék” és érzékiek lenni, hagyjuk a pasikra a rájuk szabott feladatokat, hogy ők is tündökölhessenek.

Felemelő érzés mindent megoldani – akár a férfi helyett is -, de enélkül is számos szerepben kell helytállnunk nap mint nap. Nem kell, hogy férfiak legyünk! Nem várható el tőlünk, hogy férfias energiákkal álljunk bele a mindennapokba! 

A tökéletes nő – meglátásom szerint – lágy, kiáradó, kiegyensúlyozott. Sokan a túlzott elvárások miatt nem tudják ezt a minőséget megélni. Merj nő lenni! Annyit vállalj, amennyi jólesik és a napodba belefér. Ha igazi férfi van melletted, a törekvésedben támogatni fog.

Írta: Tolvaj Vica

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × három =

hirdetés