Miért hízol „indokolatlanul”? Mit ehetsz büntetlenül? Hogyan tudsz könnyen (le)fogyni? Ismerd meg a hormontípusodat! (3.)

Az egészséges táplálkozás alapvető szempontja, hogy nem vagyunk egyformák. Különbözünk idegrendszeri, emésztőrendszeri valamint hormonális beállítottságunk alapján. Az egyéni genetikai kód és életviteli beállítottság dönti el, hogy ki melyik típusba tartozik.

Miért rakódik a felesleg az egyik embernél a has-csípő környékére, másnál csak combra, vagy hasra? Miért növeszt valaki úszógumit csak a belső szervei köré mások pedig miért gyarapodnak egyenletesen mindenhová?

Ennek megértéséhez fontos a hormontermelő mirigyrendszer működésének ismerete. Az előző két összeállításban az agyalapi, illetve a pajzsmirigy hormontípus jellemzőiről olvashattatok, itt tudod megnézni

Ezúttal a petefészek és a mellékvese hormontípus jellemzőit ismerhetitek meg.

Petefészek típus

A petefészek típust körte alkatúnak is szokás nevezni. A petefészek hormontípusba tartozók fizikai jellemzői:

  • az alsótest erősebb a felsőtestnél
  • szélesebb csípő, keskenyebb váll
  • vastagabb boka, vékonyabb csukló 
  • hajlamosabbak a cellulitiszre

Mi is a petefészek? Nyilván sokan tisztában vagytok vele, de azért vegyük át. A petefészek belső elválasztású női ivarmirigy, páros szerv, ami a nemi érés bekövetkeztéig nyugalomban van, majd ekkor a hipotalamusz serkentő hormonjainak (FSH, LH) hatására működésbe lép, és női ivarsejteket, valamint tüszőhormont és sárgatesthormont termel.

Elmondható, hogy a petefészek típus elve hajlamosabb az ösztrogén dominanciára, mivel a petefészek nála erőteljesebben működik, és érzékenyebben reagál az őt ért hatásokra.
Az ösztrogén dominancia makacs hízást tud okozni.

Milyen élelmiszereket érdemes kerülni az egészségügyi kockázatok és a hormonális egyensúlytalanság miatti hízás kivédése érdekében?

A petefészek típusnál az alábbi élelmiszerek váltanak ki hízást, így ezeket érdemes minimalizálni vagy teljesen kiiktatni:

  • zsíros tej és tejtermékek
  • csípős, fűszeres ételek
  • vörös húsok

Hogyan érdemes edzeni?

A petefészek típusok alkati adottságaik miatt szeretnek nagy súlyokkal edzeni alsótestre, mert ott erősebbek -mondhatni, az az erősségük -, de nem ez a legideálisabb edzésforma számukra, mivel a felsőtestük gyengébb, s általában el is hanyagolják. Az ideális forma elérése érdekében esetükben épp a felsőtestet kell erősíteni, izmosítani, míg az alsótestet szálkásítani.

30%-ban izomfejlesztő, 70%-ban állóképességet fejlesztő gyakorlatokat célszerű végezniük. Az erősítő gyakorlatokat a felsőtest esetében nagyobb súlyokkal és kevesebb ismétlésszámmal (12-15), az alsó test esetében kisebb súlyokkal. Az ún. egyensúlyi gyakorlatokat nagyobb ismétlésszámmal (20-25) érdemes végezniük – ettől a testarányaik optimálisan fognak változni. Aerob zónájuk pedig a maximális pulzus 60-75% közötti tartományában van. Energiaszintjük napközben ingadozik, este pedig újra megemelkedik.

Mellékvese típus

A mellékvese egy páros belső elválasztású mirigy, melyen megkülönböztetünk kéreg és velőállományt. Hirtelen stressz hatására adrenalint és nonadrenalint termel, tartós stressz esetén pedig kortizolt („antistresszhormon”), illetve aldoszteron nemi hormont is.
Ezekre a hormontípusú emberekre az erős testfelépítés jellemző. Vaskosabb csontozat, robusztusabb izomzat, széles mellkas és hát. Ha hízik, inkább a hasa köré, és elsősorban a belső szervei zsírosodnak el a legjobban. Férfiaknál jellemző a fejtetői kopaszodás.

A mellékvese típusba tartozóknál az alábbi ételek, italok váltanak ki hízást, illetve borítják fel a hormonális egyensúlyt:

  • vörös húsok, vadhúsok, belsőségek
  • sós, nehéz ételek
  • alkohol

A stressz különösen ártalmas számukra, hiszen a stressz is stimulálja a mellékvesét, így az stressz hatására eleinte túlműködik, majd – miután kifáradt – alulműködés lép fel. Amikor folyamatos, tartós stressznek vagyunk kitéve, a mellékvese igyekszik ezt egyre több kortizoltermeléssel kompenzálni, hogy kivédje a stresszhatásokat. Folyamatosan termeli az antistresszhormont, ám a stressz nem szűnik, így egy idő után kifárad, és felborul a hormonegyensúly.

Hogyan érdemes edzeni?

Mivel a mellékvese típusoknak eleve erősebb a testfelépítésük és fizikailag is erősek, könnyebben építenek izomzatot, az állóképességük viszont viszonylat gyenge, ezért nekik érdemes erre helyezni a hangsúlyt. Az ideális arány esetükben: 70%-ban állóképességi, 30%-ban izomfejlesztő gyakorlatok végzése. Az erősítő gyakorlatokat érdemes kisebb súlyokkal, nagyobb ismétlésszámmal (20-25) folytatniuk, olyan ellenállással, amitől az utolsó pár ismétlésszámnál még nem fájnak és nem égnek az izmaik. Normális esetben egész nap van energiájuk, viszont hajlamosak a túlmelegedésre, ezért a hűvösebb napszakokban ajánlott edzeniük.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × négy =

hirdetés