Aktivista hírességek. 14 világsztár, akiknek valóban fontos a környezetvédelem

Néhány olyan hírességet mutatunk be, akik az életvitelük, részint karitatív tevékenységük, részint pedig a hírnevük erejéből adódóan igyekeznek tenni a fenntartható jövőért, illetve a természet védelméért.

Vannak köztük igazi harcos aktivisták, akiket le is tartóztattak, van, aki szinte hippiként él, mások metróznak, és van, aki azt teszi, amihez ért: filmeket gyárt, felkarolva a környezetvédelem ügyét.

Robert Redford

A legnagyobb és legharcosabb környezetvédők egyike már a hetvenes évek óta, a Time magazin a Környezetvédelem hősének kiáltotta ki 2007-ben. Utah-ban létrehozta a Sundance Környezetvédelmi Parkot, amelynek ökotudatos lakói üveghulladékot hasznosítanak újra és bioszappant gyártanak, továbbá vendéglátással foglalkoznak. Kampányolt az ellen, hogy országutat létesítsenek egy civilizációtól érintetlen körzet kellős közepén, annak ellenére is, hogy a helyi lakosok szerint szükség volt rá, miután a régi úton sok volt a halálos baleset. Vállalata zöld tévécsatornát is működtet, gyakran tart előadásokat a témáról a különböző egyetemeken vendégelőadóként, sőt, még Barack Obamát is támadta a Keystone XL olajvezeték építése miatt. Santa Monica-i házára napelemeket szerelt fel, a WC-t esővízzel öblíti, a légkondicionálást a hűvös tengeri széllel biztosítja, és a házában a hírek szerint nincs egyetlen műanyag tárgy vagy eszköz sem. Ha ez valóban így van, az igen komoly teljesítmény, illetve biztosan le kellett mondania néhány készülék használatáról.

Julia Roberts

Számos ökobarát dokumentumfilmben vett részt, az UNICEF égisze alatt a bioüzemanyagokat népszerűsíti (bár ez kettős megítélésű fenntartható technológia), az Earth Biofuels nevű szervezet szóvivője. A 90-es években a gorillákról, mint veszélyeztetett fajról filmezett Ázsiában, újrahasznosít a háztartásában, komposztál, esővizet gyűjt és napelemekkel biztosítja az energiát a házában.

Edward Norton

Metrón közlekedik New Yorkban, a National Geographic Channel környezetvédő filmjeiben is részt vett, 2010-ben az ENSZ Biodiverzitás jószolgálati nagykövetévé nevezték ki, így gyakran tart előadásokat a témában, a BP Solar Neighbors Program keretében pedig olyan családoknak segített, akik nem engedhették meg maguknak a napelemeket.

Leonardo DiCaprio

Robert Redford mellett talán a másik, legismertebben környezetvédő sztár, főként azóta, hogy a 2016-os Oscar-díjátadon tartott beszédében felhívta a figyelmet a környezettudatosságra. Az utolsó óra című film szerzője, narrátora és producere, amely radikális képekkel mutatja be a klímaváltozás hatásait és a Föld pusztulását. Alapítványt hozott létre a Föld megmentése céljából, amely mindenféle környezetbarát projektet támogat, ők hívták fel a figyelmet arra, hogy az élőhelyek zsugorodása és a vadorzás miatt a bengáli tigrist a kihalás veszélye fenyegeti, és a jóvoltukból sikerült felszaporítani egy nepáli nemzeti parkban a tigrisek számát. Magángép helyett menetrend szerint közlekedő repülővel utazik, a házán napelemek vannak, hibrid autót és Teslat vezet. Van egy saját szigete, amelyen környezetbarát apartmanokat alakíttatott ki, sőt, és a repülőgép kifutópályára napelemeket szereltetett.

Gisele Bündchen

A modell családjával karöltve elindította a Clean Water Projectet szülővárosában, Horizontinában, hogy helyreállítsa a károsodott környezetet. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának jóléti nagykövete, aki már rivaldafénybe kerülése előtt is környezettudatosan élt, korábban a legzöldebb hírességnek is megválasztották. Saját biokozmetikum kollekciója van, cége csak környezetbarát összetevőkből álló készítményeket forgalmaz, amelyek csomagolása is természetes. Rendszeresen részt vesz a brazíliai Zöld Fesztiválon, amely az esőerdők pusztításának megfékezésére irányul. Otthonában szintén nagy hangsúlyt kap a környezettudatosság: újrahasznosított anyagokat alkalmaztak az építkezés során, napelemeket szereltetett fel, szürkevizet hasznosító rendszert építtettett ki, saját veteményese is van, komposztál.

Cate Blanchett

A négygyermekes színésznő és a férje, Andrew Upton elkötelezett híve a környezettudatosságnak, a Sydney Színházi Társulat védett műemléki épületét alacsony energiájú házzá alakíttatták át, illetve 1900 napelemet szereltettek fel rá, esővízgyűjtő rendszerrel szerelték fel, amelyből száz százalékban tudják fedezni az épület nem ivóvízre vonatkozó vízszükségletét. A színházban igyekeznek a jelmezeket és a kellékeket is folyamatosan újrahasznosítani, a szerves hulladékot pedig biogáz üzembe juttatják, így 30 százalékkal csökkent az keletkező hulladék mennyisége.
A brit SolarAid szervezet támogatója is, amelynek célja, hogy a napelemek elterjesztésének segítségével csökkentse a szegénységet a harmadik világbeli országokban. Az Australian Conservation Foundation nevű civil szervezet online kampányának nagykövete volt, ami arról szólt, hogy nyomást gyakoroljanak a politikusokra az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése érdekében.
2011-ben megosztotta rajongóit azzal, hogy hazájában, Ausztráliában részt vett a széndioxid-adó bevezetéséért kampányoló reklámban. Emellett vállalta, hogy saját háztartásának széndioxid-kibocsátását csökkenti, évi 13 ezer kilogrammal, ezért víztakarékos zuhanyfejet használ, hideg vízben mos, háztartásának energiaellátását pedig megújuló forrásokból fedezi. Azt nyilatkozta, teljes bizalommal tekint a természeti erőforrásokra, a napra, a szélre és az emberi agyra.

Daryl Hannah

Az egyik kedvencem: 2006-ban tiltakozott az ellen, hogy Los Angeles belvárosában bezárjanak egy organikus farmot – amit 350 termelő ingyenesen használt – és kivágják a rajta lévő ötszáz fát. Több színész is kijött a helyszínre interjút adni, de ő ottmaradt, felmászott az egyik fára, ahol 23 napig élt, míg a rendőrök le nem tartóztatták, 2009-ben egy hegycsúcs bányászata ellen tiltakozott, akkor is letartóztatták, 2011-ben pedig a Fehér Ház előtt a Keystone kőolajvezeték ellen tüntetők közé is beállt. Vloggerként a DH Love Life nevű oldalán ad zöld tanácsokat.. Az egyik videóján bioüzemanyagot ivott annak tisztaságát bizonyítandó. Megalapította a Fenntartható Biodízel Szövetséget és számtalan környezetvédő kampányhoz adta az arcát. A The Guardian számára cikkeket is írt fenntartható témákban. A Sziklás-hegységben lakik, házát környezetbarát anyagok felhasználásával újíttatta fel, megújuló forrásokat használ.

Brad Pitt 

Brad Pitt 2005-ben a Katrina hurrikán által sújtott New Orleansban, egy általa létrehozott alapítványon keresztül, százötven fenntartható házat építtetett. A színész ekkor többek között Obama elnökkel is tárgyalt állami támogatású, fenntartható technológiájú épületek létesítéséről. Mindezért 2009-ben kitüntetéssel jutalmazta az amerikai Green Building Council, a fenntartható építészet egyik fő szervezete.

Angelina Jolie

Angelina Jolie az őserdők megmentéséért kampányol és az ivóvízkészletek kimerülésére hívja fel a figyelmet. Pittel közösen hozták létre a Jolie-Pitt alapítványt, amely többek közötti a természeti erőforrások védelméért és a vadvilág megőrzéséért küzd.

Ian Somerhalder

Bevallom, eddig nem tudtam, ki is ő, ám a Vámpírnaplók sztárja érdemes arra, hogy felkerüljön a listára: aktívan részt vett a Deepwater Horizon olajfúró torony 2010. április 22-ei katasztrófája utáni segítségnyújtásban. Támogatja a St. Tammany Humane Society állatvédő szervezetet, 32. születésnapján létrehozott egy alapítványt, ami szakszerű orvosi ellátást biztosít a kóbor állatok számára, illetve célja, hogy felhívja a figyelmét a bolygónk sorsát érintő kérdésekre, a „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” elvre.

Natalie Portman

Nagy állatbarát, tinédzser kora óta vegán – leszámítva a terhességét -, szívesen csatlakozik az állatok jogaiért harcoló szervezethez, nem is visel semmi állati eredetűt. A változást Jonathan Safran Foer híres könyve, az Eating Animals hozta el számára, amely arról szól, milyen körülmények között nőnek fel a haszonállatok. A világ leghíresebb álattvédő szervezete, a PETA ( People for The Ethical Treatment of Animals) is felkérte egy kampányra.

Woody Harrelson

A PETA 2012-ben a legszexibb vegán férfinak választotta, szintén híres állat- és természetvédő, számos zöld kampányhoz adta már az arcát, szintén volt rá példa, hogy a rendőrség vitte el egy aranybánya elleni tüntetésről. Részt vett például a PETA laboratóriumi csimpánzok megmentésért folytatott kampányában, de felemelte szavát a külszíni bányászat ellen, amely komoly károkat okoz a természeti környezetben, továbbá az újrahasznosított papír mellett is kampányolt már.

Cameron Diaz

Cameron Diaz megmenti a világot című sorozatával, és egy környezetvédelmi könyvvel is kiérdemelte a zöld sztár címét, ebben 700 gyakorlati tanáccsal látja el az olvasókat az utazásoktól a szépségápolási termékeken át a sportolásig.

Emma Thompson

A Greenpeace 2012-ben indított, Mentsük meg a sarkvidéket! elnevezésű kampánynak egyik leglelkesebb támogatója, amely azt követeli, hogy tiltsák be az Északi-sarkvidéken az olajfúrást és a nem fenntartható ipari halászatot. A kampányhoz hatvan világhíresség csatlakozott, de Emma Thompson a Greenpeace-aktivistákkal együtt egy hatalmas jegesmedve szobrot a vontatott a Shell londoni székháza elé.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − egy =

hirdetés