Viszlát, koffein! Nincs többé kávéfüggőség. Kitty megcsinálta, és elmondja, miért érezte szükségesnek

Kávé, koffein. Mostanság sokan kérdezik, hogyan állok ehhez a témához, aki pedig régóta ismer tudja, hogy korábban milyen fontos szerepe volt a kávénak a mindennapjaimban, s nem értik, miért szoktam le róla. Mi történt? Elmesélem.

Megismerkedtem egy módszerrel, amelyben az étrend  kialakításánál az egyéni genetikai kódot is figyelembe veszik sok más szempont mellett. Aki részt vesz egy ilyen tanácsadáson, szó szerint térképet kap a testéhez. Megtudja, mi jó a testének, melyek a számára semleges ételek, italok, s melyeket érdemes kerülnie érzékenység miatt, illetve azért, mert felborítják a hormonális egyensúlyt, sok esetben jelentős mértékű hízást kiváltva.

Kitty és a kávéNekem az utóbbit okozta a kávé. Ezen valószínűleg sokan meglepődnek, az is lehet, hogy emiatt nem zárnak szívükbe a kedves olvasók, hiszen a köztudatban teljesen más kép él a kávéról, és sokan kávéfüggők. 

A kávé élénkítő hatása köztudott és nem is vitatott. A koffein stimulánsként hat a központi idegrendszerre, illetve egyes hormontermelő mirigyekre (ide majd később vissza térek), emeli a pulzusszámot és a vérnyomást is. A fogyasztók kevésbé érzik magukat fáradtnak egy-egy csésze kávé felhörpintése után.

A kávé emellett nagy mennyiségben tartalmaz különféle antioxidánsokat, amelyek védik sejtjeinket a szabadgyökök káros hatásaitól. A legerősebb szabadgyökfogó a kávébabban a klorogénsav. A kávéban található antioxidánsok hozzájárulhatnak a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a daganatos, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkenéséhez is.

Vitathatatlan tehát, hogy a kávénak vannak jótékony hatásai is. Igen ám, de mi a helyzet akkor, ha valaki tényleg függő, egyáltalán, miért válik koffeinfüggővé? Hogyan hat mindez a szervezetre? Erről viszonylag keveset hallunk ma még, bár egyre többen nyitottak erre a témára is.

Léteznek olyan ételek, melyek nem közvetlenül váltanak ki hízást a szervezetünkben, hanem közvetve. Hogyan? Mindannyian megkülönböztethetők vagyunk táplálkozási típus és hormontípus szerint is.

A hormonok a szervezetünkben az információcserét segítik, úgymond hírvivők, keringenek a nyirokrendszerben, a véráramban, szabályozzák testünk alapvető működését. A hormonokat a hormontermelő mirigyek termelik, és vannak olyan mirigyek, amelyek bizonyos élelmiszerek elfogyasztása után több hormont kezdenek el termelni. Ennek hatására pedig egy ideig jó érzés tölt el bennünket, úgy érezzük, tele vagyunk energiával „fel vagyunk dobódva” tőlük. Nőknél négy ilyen mirigytípust különböztethetünk meg: mellékvese, agyalapi, pajzsmirigy, petefészek (férfiaknál értelemszerűen hármat). Mindenkinek van legalább egy (van, akinek kettő) domináns hormontermelő mirigye, ami pedig azt jelenti, hogy az adott hormontermelő mirigy eleve érzékenyebb és hajlamosabb az erőteljesebb működésre. Ahogy a nevében is benne van, az dominál. Én agyalapi+pajzsmirigy hormontípusba tartozom, vagyis nekem ez a két domináns hormontermelő mirigyem eleve erőteljesebben működik.

Az agyalapi mirigyre stimulánsként hatnak a finomított szénhidrátok, a tejtermékek és a koffeintartalmú italok. A pajzsmirigyre pedig szintén a finomított szénhidrátok, a gyümölcslevek, méz és a fruktóz. A koffein mindkét hormontermelő mirigyemet stimulálta; ezért esett annyira jól, és ezért is függtem tőle annyira. Soha nem volt elég, egyre erősebb és egyre több kávét „kívántam”, és nagyon ki tudtam borulni, ha nem jutottam hozzá az „adagomhoz”. Ráadásul tejjel, tejszínhabbal ittam, ami számomra ugyancsak stimuláló hatású.

Felvetődhet a kérdés: mivel járhat, ha rendszeresen fogyaszt valaki koffeintartalmú italt úgy, hogy az ő hormontípusára stimulánsként hat. Nagy a valószínűsége, hogy eleinte az említett hormontermelő mirigyek az állandó stimulálás hatására túlműködnek, a kelleténél több hormont termelnek, majd – ebben egy idő után kifáradva – működési zavarokat okozhatnak. Innen pedig indul a lavina, mert az agyalapi mirigy a többi hormontermelő mirigy „karmestere”, ő irányítja őket, tehát ha a működésében zavar lép fel, a hormonegyensúly megborulhat. A hormonális egyensúlytalanság pedig elhízáshoz és különböző betegségek kialakulásához vezet.

Így hordtam ki lábon egy mellékvese-kifáradást, melynek következményeit a mai napig tudatos „munkával” állítom helyre. Rengeteg munka, odafigyelés és legfőképpen türelem helyrehozni mindazt, amit akkoriban elrontottam. Én is azt hittem az a túlpörgetettség jó, amit a sok kávéfogyasztás miatt éreztem.

A testnek a sportban is óriási szüksége van a pihenésre, regenerálódásra. Egyrészt az izmok is így tudnak fejlődni, másrészt pedig a sportot stresszként kezeli a test, emiatt fokozattan termeli a stresszhormonokat, s ha nem pihenünk, a stresszhormonokat termelő mirigyek is kifáradnak előbb-utóbb.

A sikeres életmódváltás 50%-ban a gondolkodásmódon, 35%-ban a táplálkozáson és 15%-ban az edzésen múlik. Nem egy embert ismerek, aki 1-2 tejeskávéval próbálja kibekkelni a délutáni nasizást, vagy étkezés helyett kávéval fogyókúrázik. Eközben sajnos tudattalanul ezzel a hízását segíti.

A test nem véletlenül jelzi a fáradtságot; márpedig a koffein kikapcsolja az agyban a fáradtságérzetét felelős receptorokat. Persze ez kivételes esetekben jól jöhet. Viszont a mai világban úgy élnek emberek milliói, hogy ezáltal teljesen kizsigerelik a testüket. Nem figyelnek szervezetük jelzéseire. Így éltem én is.

A test nem felejt. Észbontó, hogy mi mindent kibír, hiszen (sokszor tudatlanul, máskor tudatosan) rengeteget teszünk ellene. Ha éhesek vagyunk, eszünk, ha szomjasak, jó esetben iszunk. Ha fáradtak vagyunk, pihenjünk, és ne a kávé mennyiségét növeljük, az energiaitalokról nem is beszélve.

Belőlem is óriási ellenállást váltott ki ez a téma, amikor először hallottam róla. Nagyon nagy fenntartásokkal kezeltem azokat, akik „ráléptek a tyúkszememre”. Ugyan miért hagyjam el a kávét?

Aztán a céljaim és az egészségem érdekében mégis leszoktam a kávéról, mert figyeltem, és éreztem, hogy nem jó az az irány. Nem mondom, hogy könnyű volt, az első időszakban az alacsony vérnyomásom miatt gyakran fájt a fejem, s úgy éreztem, hogy nem tudok normálisan létezni. Drasztikusan, egyik napról a másikra hagytam el a kávét, hogy minél hamarabb ürüljön ki a szervezetemből. Bárki képes rá, én is megcsináltam!

Nincs az a stimuláns, ami felülmúlja azt az érzést, hogy nem függsz semmitől, sem a barna löttytől sem a rá fújt habtól. Hogy reggel magadtól kelsz fel az ágyból derűsen és energikusan: helló, élet! De jó, hogy élek!

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + 18 =

hirdetés