Mit tehetsz annak érdekében, hogy a hűtőgép hibátlanul és hosszú ideig működjön?

A hűtőgép folyamatos üzemben van, mondhatni, fáradhatatlan energiafogyasztója a háztartásnak. Készüléktől, használói szokásoktól függően az energiafelhasználás 15-30 százaléka írható a számlájára. Az alábbi praktikákkal sokat tehetsz annak érdekében, hogy a hűtőgéped a lehető legjobban funkcionáljon és energiapazarlás nélkül sokáig kiszolgálhasson. 

Meleg vagy langyos ételt soha ne tegyél a hűtőbe!

Az ételek tárolásához szerezz be szögletes dobozokat – kevesebb helyet foglalnak és jobban elhelyezhetők, mint a főzőedények.

A maradék ételt mindig tedd át egy tiszta edénybe, ne abban tedd a hűtőbe, amelyikben főzted.

Csak zárt dobozban, fóliázva vagy lefedve tedd az ételeket a hűtőszekrénybe! Így nem veszik át egymás szagát és nem lesznek jégízűek sem.

A nagyobb hűtést igénylő élelmiszereket a felső polcokon helyezd el (tejtermékek, húsok, romlandóbb készételek). Alulra kerüljenek a zöldségek, gyümölcsök. Vásárlás előtt nézd meg az ún. klímaosztály értékeket – ezek a felső és az alsó hőmérsékleti határértékeket jelzik. Fordíts kellő figyelmet az ún. visszamelegedési időre is, ez utal arra, hogy milyen a hűtő hőszigetelése. 

Készüléktípusok szerint megkülönböztető az alulfagyasztós, illetve a felülfagyasztós modellt, és az ún. side by side hűtő, utóbbi kétajtós, az egyik oldala fagyasztó, a másik hagyományos hűtő.

Havonta legalább egyszer tisztítsd át alaposan a hűtőszekrényt. A tisztításhoz enyhén szódabikarbónás vizet használj! Lehetőleg arra a napra időzítsd a tisztítást, amikor a legkevesebb étel van a hűtőszekrényben.

Hűtővásárlásnál részesítsd előnyben az energiatakarékos készülékeket! Minél több +-jelet látsz a készüléken, annál energiatakarékosabb: a hűtőgépek energiabesorolása a legjobb A+++ jelzéstől a legkevésbé hatékony D-ig terjed. 

Az ún. No frost – jegesedésmentes – hűtőket is le kell olvasztani, bár jóval ritkábban, mint a hagyományos készülékeket (évente 1-2 alkalommal).

A hűtő ideális hőmérséklete 2-7 Celsius-fok, a fagyasztóé -18-22. Ha túl hidegre állítod, többet fogyaszt – feleslegesen – a készülék, ha túl magasra, megromolhatnak az ételek.

Figyelj arra, hogy a fagyasztóban mindig legyen elég élelmiszer! (Ha nincs mit beletenned, töltsd meg vízzel teli tasakokkal, jégkocka tartókkal.) Ha üresen a fagyasztó, megnő a készülék energiafogyasztása, és túlhűtés miatt jegesedéssel is számolhatsz. A túlzsúfolt fagyasztó sem kedvez a megfelelő légáramlásnak.

A hűtőszekrényt ne tedd kazán, radiátor, tűzhely mellé – így optimalizálhatod a készülék áramfogyasztását. A fal és a hűtő hátoldala között pedig maradjon egy kis hely a szellőzés miatt – 5-8 centi az ideális.

Az üzemképtelen, javíthatatlan hűtőgépet lehetőleg szállítsd, szállítasd hulladékudvarba, ahol megsemmisítik és újrahasznosítják. Így ártalmas anyagoktól is megkíméled a környezetet.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × öt =

hirdetés