Mi mindenre jó a burgonya? Okos háztartási fortélyok, melyek jó része már feledésbe merült

hirdetés

Gondolnád, hogy a nyers burgonya héja kiváló üvegtisztító? És azt, hogy a sós vízben főzött burgonya levével régen ezüstöt tisztítottak? Érdekességek, okos háztartási praktikák, melyek jó része mára feledésbe merült.

A nyers burgonyát régen takarítószerként is használták: aranyozott képkereteket dörzsöltek át vele, olajfestékes falat, ajtó- és ablakkeretet tisztítottak vele. Érdemes kipróbálni: szép fényes lesz tőle az olajozott felület! Ha a dörzsölési felülete megfeketedik, vágj le egy vékony szeletet, így folytasd a takarítást.

A nyers burgonya héja üvegek, evőeszközök tisztítására használható, de a szobanövények leveleit is szép fényessé varázsolja.

A sós vízben főtt burgonya levével régen ezüsttárgyakat tisztítottak.

A főtt burgonya levét átszűrve régen selyem anyagok mosására használták. A keményítőt is pótolja.

Praktikák sütés-főzéshez

Nagyanyáink komolyan vették, hogy a csírázásnak indult burgonya csíraszemét el kell távolítani, mivel mérgező hatású kémiai vegyületet, szolanint tartalmaz.

Jót tesz a megráncosodott burgonyának a hideg vizes áztatás, néhány órán belül kisimul.

Az elsózott étel megmenthető, ha kifőzöl benne 1-2 egész burgonyát. A krumpli ugyanis főzés közben magába szívja a sót.

A rózsaburgonya ízletesebb, mint a sárga burgonya. Burgonyasalátához lisztes – azaz alacsony nedvességtartalmú – kifliburgonyát használj!

A friss burgonya több nedvességet tartalmaz, mint a régi. Az öreg burgonyát jóval több vízben kell főzni. Bizonyos ételekhez – rakott burgonya, burgonyás pogácsa, dödölle, szilvásgombóc stb. – régi burgonyát szabad felhasználni.

Ha más-más nagyságú burgonyát főzöl egészben, a nagyobb burgonyákat szurkáld meg tűvel, így egyszerre puhulnak meg a kisebbekkel. 

A héjában főtt burgonya könnyebben hámozható, ha főzés után hideg vízzel azonnal leöblíted. Ne hagyd kihűlni, mert hidegen nehéz lehúzni a héját.

Főzéskor először forraljuk fel a vizet, sózzuk, és ha forr, akkor tegyük bele a burgonyát. Így értékes tápanyagokat menthetünk meg és a (magas víztartalmú) burgonya nem pukkad szét.

 

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás