Mi mindenre jó a burgonya? Okos háztartási fortélyok, melyek jó része már feledésbe merült

Gondolnád, hogy a nyers burgonya héja kiváló üvegtisztító? És azt, hogy a sós vízben főzött burgonya levével régen ezüstöt tisztítottak? Érdekességek, okos háztartási praktikák, melyek jó része mára feledésbe merült.

A nyers burgonyát régen takarítószerként is használták: aranyozott képkereteket dörzsöltek át vele, olajfestékes falat, ajtó- és ablakkeretet tisztítottak vele. Érdemes kipróbálni: szép fényes lesz tőle az olajozott felület! Ha a dörzsölési felülete megfeketedik, vágj le egy vékony szeletet, így folytasd a takarítást.

A nyers burgonya héja üvegek, evőeszközök tisztítására használható, de a szobanövények leveleit is szép fényessé varázsolja.

A sós vízben főtt burgonya levével régen ezüsttárgyakat tisztítottak.

A főtt burgonya levét átszűrve régen selyem anyagok mosására használták. A keményítőt is pótolja.

Praktikák sütés-főzéshez

Nagyanyáink komolyan vették, hogy a csírázásnak indult burgonya csíraszemét el kell távolítani, mivel mérgező hatású kémiai vegyületet, szolanint tartalmaz.

Jót tesz a megráncosodott burgonyának a hideg vizes áztatás, néhány órán belül kisimul.

Az elsózott étel megmenthető, ha kifőzöl benne 1-2 egész burgonyát. A krumpli ugyanis főzés közben magába szívja a sót.

A rózsaburgonya ízletesebb, mint a sárga burgonya. Burgonyasalátához lisztes – azaz alacsony nedvességtartalmú – kifliburgonyát használj!

A friss burgonya több nedvességet tartalmaz, mint a régi. Az öreg burgonyát jóval több vízben kell főzni. Bizonyos ételekhez – rakott burgonya, burgonyás pogácsa, dödölle, szilvásgombóc stb. – régi burgonyát szabad felhasználni.

Ha más-más nagyságú burgonyát főzöl egészben, a nagyobb burgonyákat szurkáld meg tűvel, így egyszerre puhulnak meg a kisebbekkel. 

A héjában főtt burgonya könnyebben hámozható, ha főzés után hideg vízzel azonnal leöblíted. Ne hagyd kihűlni, mert hidegen nehéz lehúzni a héját.

Főzéskor először forraljuk fel a vizet, sózzuk, és ha forr, akkor tegyük bele a burgonyát. Így értékes tápanyagokat menthetünk meg és a (magas víztartalmú) burgonya nem pukkad szét.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kilenc + 16 =

hirdetés