Tavaszi madárdal. Este, éjszaka hallhatjuk az udvarló fülemülék énekét

 

Ilyenkor tavasszal a kora esti és éjszakai órákban hangzik fel a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke.

A dal királya

A fülemülék testhossza 16 centiméter, szárnyfesztávolságuk 23–26 centiméter, testtömegük 17–24 gramm. Hasuk hátuk szürke, farkuk vörösesbarna, torkuk világosszürke. Magyarországon a lakott területek bokrosaiban is gyakorinak számítanak. A földön vagy bokrok tövén található rovarokkal, férgekkel, pondrókkal táplálkoznak, így a kert- és termőföld-tulajdonosok segítői. Fogságban elpusztulnak.

Gégéjük négy hangot képes egyidejűleg kiadni, zeneileg tökéletes akkordokat is énekelnek,  kilométernyi távolságra is elhallatszó hangerővel. Különlegességük még, hogy az udvarló hímek elsősorban éjszaka énekelnek, a tojó nem énekel.

Éneklő fülemülék a Margitszigeten. Orbán Zoltán videója

 

A fülemüle hangja a művészeket is megihlette. Andersen Fülemüle című meséjéből Stravinsky írt operát, Händel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde A csalogány és a rózsa című novellájának csalogány főhőse dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár. Angliában 1924 májusában a BBC közvetített egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rákövetkező 12 tavaszon megismételték.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy × négy =

hirdetés