Epres-túrós palacsinta sütőben sütve
Ennek az édességnek túróval dúsított palacsintatészta az alapja, de a palacsintával ellentétben nem serpenyőben, hanem sütőben készül. Cseresznyével, meggyel is elkészíthető.
Hozzávalók
3 db tojás
100 g cukor
kevés só
250 g túró
250 g liszt
250 g tej
100 g buborékos víz
50 g olaj
kb. 30-40 dkg földieper
Tetejére
30 g teavaj, porcukor, földieper (s ha van, erdei szamóca)
Elkészítés
A tojásokat a cukorral, a sóval keverjük fehéredésig. A túrót villával nyomkodjuk szét, majd keverjük krémesre a tejjel és az olajjal. Adjuk hozzá a cukros tojást, majd felváltva a lisztet és szódavizet.
A masszát öntsük sütőpapírral bélelt 21 centi átmérőjű tortaformába, majd rakjuk ki a megmosott, kettévágott eprekkel.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. fél óráig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a belseje.
Még forrón, a tetejére tegyünk nagyon vékonyra szeletelt – gyalult – hideg teavajat. Tálalás előtt szórjuk meg friss, megmosott földieperrel, szamócával, s hintsük meg porcukorral.
Tippek: aki az édesebb ízeket szereti, tegyen bele több cukrot. Ha lazább tésztát szeretnénk, külön verjük fel a tojásfehérjét habnak és a legvégén forgassuk a tésztához, vagy adjunk hozzá egy teáskanálnyi sütőport.
Fotó, recept: Molnár Ágnes Szeretetehangoltan
Kapcsolódó összeállításunk
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.