Túrós zserbó
A zserbó a legfinomabb cukrász- és házi sütemények egyike. Ez a változat a hagyományos töltelék mellett egy finom, krémes túrós réteget is tartalmaz.
Hozzávalók a tésztához
40 dkg liszt
15 dkg cukor
12,5 dkg vaj
2 ek tejföl
1 db tojás
1 db tojássárgája
1 teáskanál sütőpor
2 ek cukrozatlan kakaópor
A töltelékhez
75 dkg túró
5 dkg vaj
3 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg cukor
2 evőkanál kekszmorzsa/csak abban az esetben, ha lágyabb a túró a szokásosnál
3 db tojásfehérje (kemény habja)
Az alsó réteghez
15 dkg sárgabaracklekvár
20 dkg dió + 2 ek cukor
A tetejére
10 dkg tortabevonó
2 ek vaj
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összedogozzuk, az elkészült tésztát három részre osztjuk. A túrót áttörjük, a tojássárgákat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a többi alkotóelemet, majd a túróhoz keverjük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a túrókrémhez keverjük.
Alaposan kivajazunk egy közepes, mély tepsit, és belesimítjuk az első vékonyra nyújtott kakaós lapot, villával megszurkáljuk egy kicsit. Megkenjük baracklekvárral, majd megszórjuk a darált dióval.
Rásimítjuk a második lapunkat, megszurkáljuk egy pár helyen. Elsimítjuk rajta a túrókrémet.
Ismét jöhet egy kakaós lap, szépen eligazítjuk a tölteléken, villával megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben (200°C) 20-25 percig sütjük.
Ha teljesen kihűlt, bevonjuk a tortabevonó csokoládéval.
Recept, fotók: By Margó >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.