Rozmaringos kacsacomb pityókaágyon
A kacsahús magas fehérjetartalmú fehér hús. Íze jellegzetes, ősi, vad aromákat is tartalmaz. Igen zsíros baromfihús, de nagy mennyiségben telítetlen zsírsavakat is tartalmaz. A felnőtt hízott kacsa bőr alatti zsírtömege a teljes testsúly 20%-át is elérheti. A friss hús a fagyasztást jól bírja, -20°C alatt tárolva akár egy évig is eltartható. A narancsos-mézes kacsamell receptje után a rozmaringos kacsacomb elkészítését ismertetem.
Hozzávalók
személyenként egy kacsacomb
combonként 8-10 rozmaringlevél
só, bors ízlés szerint
combonként fél fej vöröshagyma
személyenként 2 burgonya
só, bors
1 nagy evőkanál kacsazsír vagy olaj, vagy egyéb zsiradék
2 dl félszáraz jó minőségű fehérbor
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Ahogyan készítem
A combokat bedörzsölöm sóval és borssal. Egy hőálló edény alját, vagy tepsit megkenek kacsazsírral, rászórom a szeletelt hagymát. A burgonyát nagyobb szeletekre vágom, sóval, borssal összeforgatom, és rárétegezem a hagymára.
A krumplira teszem a fűszerezett kacsacombokat. A tetejét meghintem rozmaringgal. Óvatosan alátöltöm a fehérbort (ha nincs vizet vagy húslevest). Ha az edényemnek van fedele ráhelyezem, ha nincs akkor alufóliával letakarom, és 220 fokra előmelegíttet sütőbe helyezem. Kb. fél óra után mérsékelem a hőfokot (160 fokra), és még egy órát így sütöm.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.