Popej vacsorája: csőben sült parmezános parajos rigatoni
A gyerekek állítólag nem szeretik a spenótot, a kisfiam speciel odavan érte. Egyik kedvence ez a sajtos, spenótos tésztaétel, hivatalosabb megfogalmazással csőben sült parajos, parmezános rigatoni. Nemcsak ő szereti, hanem szinte mindenki a családban. Egyszerű elkészíteni, érdemes kipróbálni!
Miért hívjuk csőben sültnek?
A csőben sütés azt jelenti, hogy az ételt sütőben sütjük, a felső rétegét barnára pirítjuk, azaz gratinírozunk. Maga a szó (cső) a fedeles cserépedény formájára utal, de tepsiben és jénai tálban is készíthetünk csőben sült ételt.
Hozzávalók 4 személyre
1 csomag parajpüré (ha van friss paraj, abból érdemes elkészíteni, olasz bébiparajjal a legjobb, amit sajnos mifelénk ritkán kapni)
5 dkg parmezán sajt (több sajt is mehet rá)
kb. 30 dkg rigatoni tészta (rövid csőtészta)
2-4 gerezd fokhagyma apróra zúzva (ízlés szerint)
2 egész tojás
1-2 kávéskanál só (ízlés szerint)
kevés bors
5 dkg margarin
1,5 dl tej
Elkészítés
Ha mirelit spenótból készítjük, a fagyott parajt lábasban alacsony hőfokon felengedjük, majd 1 percig forraljuk.
Besamel mártást készítünk: 5 dkg margarint felolvasztunk egy serpenyőben, beletesszük a zúzott fokhagymát, kicsit megpirítjuk. Hozzáadunk egy-két csipet borsot, 1-1,5 kávéskanál sót, majd 1-2 evőkanál – lehetőleg átszitált – finomlisztet, s folyamatosan keverve kevés ideig pirítjuk (nem kell barnára pirítani). A végén fokozatosan felöntjük 1-1,5 dl hideg tejjel, a mártást csomómentesre keverjük.
A sűrű besamelt alaposan elkeverjük a parajjal (kóstoljuk meg, elég sós-e, és szükség szerint ízesítsük).
Közben sós vízben megfőzzük a tésztát, leszűrjük. A főtt tésztát elegyítjük a parajos masszával. Hozzákeverünk két előzőleg felvert, enyhén sózott tojást.
A tésztát jénai tálba öntjük, meghintjük reszelt parmezánnal, és megsütjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon negyed óra alatt pirospozsgásra sül.
Az illatát a fotók nem adják vissza, de az illata és az íze is isteni!
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.