Koreai zöldséges palacsinta. Főtt sárgaborsó és rizs pürésített keverékéből készül
Ennek a finom sós palacsintának sárgaborsó és rizs az alapja; a fűszerek és a masszába kevert friss zöldségek különleges ízt adnak neki. Koreában édes chilimártással kínálják.
Hozzávalók kb. 15 darab palacsintához
20 dkg száraz sárgaborsó
10 dkg gömbölyű szemű rizs
6 dkg liszt (lehetőleg rizsliszt)
2 tojás
2,5 dl víz
1 közepes sárgarépa
fél zöld húsú paprika
fél piros húsú paprika
2-4 újhagyma
3 cm friss gyömbér
2-3 gerezd fokhagyma
2 tk szójaszósz
sütéshez 1-2 ek olívaolaj vagy szezámolaj
Elkészítése
Tegyük szűrőbe a rizst és a sárgaborsót és folyó víz alatt mossuk meg. Addig folyassuk rá a vizet, amíg a víz tisztán folyik le róluk. Ezután tegyük lábasba és öntsük fel annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Főzzük 25-30 percig – amíg a borsó nagyon megpuhul. (A borsót be is áztathatjuk előtte, gyorsabban megfő.) Ha szükséges, a főzővizet pótoljuk. Ha megpuhult a borsó, hagyjuk kihűlni, majd pürésítsük robotgépben vagy botmixerrel.
A masszához adjuk hozzá a lisztet, a felvert tojást, a víz nagy részét és keverjük egyneművé. Tejföl sűrűségi masszát kell kapnunk. Ha szükséges, 2,5 decinél több vizet adjunk hozzá.
A répát, a paprikákat az újhagymát vágjuk 3 centi hosszú gyufaszálnyi csíkokra. A gyömbért hámozzuk meg, reszeljük le. A fokhagymát vágjuk apróra.
Keverjük hozzá a masszához az egészet. Adjuk hozzá a szójaszószt.
Egy serpenyőt hevítsünk fel, kenjük meg kevés olajjal. Tenyérnyi palacsintához vegyünk kb. 2 evőkanálnyi tésztát és öntsük a serpenyőbe. Mindkét oldalát 3-5 percig süssük közepes hőfokon.
A serpenyőt sütés közben le is fedhetjük. A megsült palacsintákat tartsuk melegen, de kihűlve is finom.
Szórjuk meg újhagymával és kínáljunk mellé mártást.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.