Mustáros sertésszűz sült hagymakarikával, serpenyős burgonyával
Aki kedveli a mustárral készült ételeket, az bátran készítse el ezt a fogást, mert nagyon finom. A jóféle, út menti csárdák kellemes hangulatát juttatja eszünkbe, hiszen a sertés egyik legfinomabb részéből, szűzpecsenyéből készül, jó szaftosan, mustárosan, hozzá pedig ropogós hagyma és fűszeres burgonya dukál. Ez a négy fő hozzávaló nagyszerűen kiegészíti egymást és garantáltan kielégíti a tartalmas ételekkel szemben támasztott igényeinket. Természetesen karajból vagy sertéscombból is elkészíthető, vagy bármilyen szárnyashúsból.
Hozzávalók (2 személyre)
50 dkg sertés szűzpecsenye
2 dl fűszerolaj a pácoláshoz
3 ek fűszerolaj a sütéshez
1,5 dl víz
2 ek mustár
1 csapott ek liszt (elmaradhat)
1,5 dl tejszín
őrölt fekete bors
só
Körethez
50 dkg kis méretű, főzni való burgonya (tisztítva, mérve)
színes bors
só
3 fej vöröshagyma
napraforgó olaj
Elkészítés
1. A húst előző este megmossuk, leszárítjuk, rostjaira merőlegesen vékony csíkokra vágjuk, üvegtálba tesszük, meglocsoljuk a fűszerolajjal, alaposan átforgatjuk, és lefedve hűtőbe tesszük egy éjszakára. (Sózni nem szabad, mert megkeményedik!)
2. Másnap szűrőtálba szedjük, alaposan lecsepegtetjük róla az olajat, és őrölt borssal fűszerezzük.
3. A lecsepegett olajból 3 evőkanálnyit egy nagyobb serpenyőben felhevítünk, rátesszük a húst, fehéredésig sütjük, majd felöntjük a vízzel, és addig pároljuk, amíg a levét teljesen elfövi, és kicsit lepirítjuk.
4. Ekkor hozzákeverjük a mustárt (meghintjük liszttel), felöntjük a tejszínnel, sózzuk és összeforraljuk.
5. A körethez a burgonyát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük.
6. Leszűrjük, rátesszük a serpenyőben felhevített fűszerolajra, sózzuk még, ha kell, és többször átforgatva pirosra sütjük. Félidőben meghintjük színes borssal.
7. A hagymát megtisztítjuk, nagyon vékonyra felszeleteljük, karikáira szedjük, és forró, mély olajban kisebb adagokban ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegjen a felesleges zsiradék.
8. A szaftos húst a tányér közepére szedjük, ráhalmozzuk a hagymát, köré rendezzük a sült burgonyát és tálaljuk.
Jó étvágyat!
Gabi gasztroblogja: Sünis kanál >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.