Mustáros sertésszűz sült hagymakarikával, serpenyős burgonyával

Aki kedveli a mustárral készült ételeket, az bátran készítse el ezt a fogást, mert nagyon finom. A jóféle, út menti csárdák kellemes hangulatát juttatja eszünkbe, hiszen a sertés egyik legfinomabb részéből, szűzpecsenyéből készül, jó szaftosan, mustárosan, hozzá pedig ropogós hagyma és fűszeres burgonya dukál. Ez a négy fő hozzávaló nagyszerűen kiegészíti egymást és garantáltan kielégíti a tartalmas ételekkel szemben támasztott igényeinket. Természetesen karajból vagy sertéscombból is elkészíthető, vagy bármilyen szárnyashúsból.

Hozzávalók (2 személyre)

50 dkg sertés szűzpecsenye

2 dl fűszerolaj a pácoláshoz

3 ek fűszerolaj a sütéshez

1,5 dl víz

2 ek mustár

1 csapott ek liszt (elmaradhat)

1,5 dl tejszín

őrölt fekete bors

Körethez

50 dkg kis méretű, főzni való burgonya (tisztítva, mérve)

fűszerolaj >>

színes bors

3 fej vöröshagyma

napraforgó olaj

Elkészítés

1. A húst előző este megmossuk, leszárítjuk, rostjaira merőlegesen vékony csíkokra vágjuk, üvegtálba tesszük, meglocsoljuk a fűszerolajjal, alaposan átforgatjuk, és lefedve hűtőbe tesszük egy éjszakára. (Sózni nem szabad, mert megkeményedik!)

2. Másnap szűrőtálba szedjük, alaposan lecsepegtetjük róla az olajat, és őrölt borssal fűszerezzük.

3. A lecsepegett olajból 3 evőkanálnyit egy nagyobb serpenyőben felhevítünk, rátesszük a húst, fehéredésig sütjük, majd felöntjük a vízzel, és addig pároljuk, amíg a levét teljesen elfövi, és kicsit lepirítjuk.

4. Ekkor hozzákeverjük a mustárt (meghintjük liszttel), felöntjük a tejszínnel, sózzuk és összeforraljuk.

5. A körethez a burgonyát meghámozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük.

6. Leszűrjük, rátesszük a serpenyőben felhevített fűszerolajra, sózzuk még, ha kell, és többször átforgatva pirosra sütjük. Félidőben meghintjük színes borssal.

7. A hagymát megtisztítjuk, nagyon vékonyra felszeleteljük, karikáira szedjük, és forró, mély olajban kisebb adagokban ropogósra sütjük. Papírtörlőre szedjük, hogy lecsepegjen a felesleges zsiradék.

8. A szaftos húst a tányér közepére szedjük, ráhalmozzuk a hagymát, köré rendezzük a sült burgonyát és tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

Szenti Gabi

 

Gabi gasztroblogja: Sünis kanál >> 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − öt =

hirdetés