Nem mindenki ehet epret! A hisztamin- és gyümölcscukor-érzékenységről

Itt az eperszezon, ám vannak, akik nem hódolhatnak a népszerű kora nyári gyümölcs élvezetének, mert hisztamin- vagy fruktóz-intoleranciában szenvednek. Mit is jelent az ételintolerancia?

Ha valaki szénanáthaszerű tünetektől szenved, folyik az orra, viszket a szeme, kiütései vannak, fáj a feje, émelyeg, gyanakodhat arra, hogy érzékeny valamilyen élelmiszerre. A háziorvos ilyenkor általában allergiateszteket végeztet el, diétát javasol, hisztamin elleni gyógyszert ír fel.

– Amennyiben csak a tüneteket szorítják vissza, s nem a kiváltó okot szüntetik meg, a tünetek újra jelentkezhetnek. Ilyen tünet többek között a visszatérő migrén, amely súlyosan hat a közérzetre, az életminőségre – mondja Szatmári Erika dietetikus.

A leggyakoribb ételérzékenységek

A jól ismert glutén- és tejcukor-érzékenység mellett a hisztamin- és gyümölcscukor-érzékenység (fruktózérzékenység) is sokakat érint.

Mi a különbség az allergia és az ételintolerancia között?

Az allergia által kiváltott tünetek rögtön megjelennek és függetlenek a bevitt étel-ital mennyiségétől, vagyis az eperallergiásoknál a tünetek egy szem eper elfogyasztása után azonnal jelentkeznek. Aki ételintoleranciában szenved, órákkal később fedezi fel a tüneteket, és a bevitt mennyiséggel lesz arányos a tünetek súlyossága.

Mi a baj az eperrel?

A pizza valóságos hisztaminbomba

Az eper nagy mennyiségű hisztamint tartalmaz, akárcsak a paradicsom, a padlizsán, a kivi, a spenót vagy az ananász. Sokan nem gondolnák, de a pizza is valóságos hisztaminbomba. Bizonyos élelmiszerek ellenben – például a csokoládé – a hisztamin felszabadulását váltják ki a szervezetben.

Általános jellemző, hogy a hosszú ideig  tárolható élelmiszerekben felgyűlik a hisztamin, a savanyú káposzta, a szalámik, a sajtok, a kolbászok, a borok is nagy mennyiségben tartalmazzák. Veszélytelennek gondolt élelmiszerek is tartalmazhatnak hisztamint. Akár egy frissnek tűnő alma is veszélyforrást jelenthet, amennyiben a piacra/boltba kerülése előtt hosszan tárolták (ráadásul előtte vegyszerezték).

Mitől alakul ki a hisztamin-intolerancia?

Gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók mellékhatásaként alakulhat ki. Nemcsak a DAO-enzim hiánya vagy csökkenése utalhat hisztamin-intoleranciára, hanem a lyukas bél szindróma is. Az ijesztő nevű jelenség akkor alakul ki,ha vírus- vagy baktériumfertőzés megtámadja a bél nyálkahártyáját is, s így nem tudja már természetes szűrő feladatát ellátni, hanem átengedi a hisztamin biogénaminokat.

Mi a helyzet a gyümölcscukorral?

A gyümölcscukor-érzékenység oka a felszívódását segítő szállító fehérje hiánya. Minden gyümölcsben van gyümölcscukor, sok zöldségben is, joghurtok, édességek ízesítéséhez is használják. A diéta lehet az egyik megoldás, de van más lehetőség is.

Hisztamin intoleráns betegek orvosi vizsgálatok során véletlenül felfedezték a DAO-enzimet, amely a hisztamin lebontásáért felel. Ezt, akárcsak a gyümölcscukor lebontásáért felelős xilóz-izomeráz- enzimet pótolni is lehet.

A macskajaj és a hisztamin

A másnaposság kialakulásában is a hisztamin a ludas! A bornak kifejezetten magas hisztamintartalma, az alkohol pedig gátolja a szervezetben a DAO-enzim működését. A másnaposság tulajdonképpen hisztaminreakció, ami abból adódik, hogy a jelentős mennyiségű hisztamint a szervezet nem tudja lebontani, mivel az alkohol gátolja az enzim működését.

A témáról a www.etelerzekenyseg.hu oldalon találnak bővebb információt az érdeklődők.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 × négy =

hirdetés