Szabadítsuk meg a portól a szobanövények leveleit!

A napsütéses idő ideális a szobanövények tisztításához, ha tehetjük, vigyük ki ilyenkor a szabadba a növényeket, és kézi permetezővel vagy állítható fejű locsolóval – finom, lehetőleg langyos vízsugárral – tisztítsuk meg a leveleiket. Amikor még nem volt vezetékes víz, a nyári záporeső mosta tisztára a szobanövényeket, a háziasszonyok ilyenkor kivitték az udvarra a cserepes virágokat.

Miért fontos a szobanövények rendszeres tisztítása?

A poros szobanövények lehangoló látványt nyújtanak. Hiába locsoljuk őket rendszeresen, ha a leveleiken megtelepszik a por, könnyebben megtámadják a növényt a kártevők és a növénybetegségek. A leveleken lerakódott por kevesebb napfényt enged át, ezért a növény nem tudja maximálisan hasznosítani a fényt a fotoszintetizáláshoz. A rendszeresen tisztított növények nemcsak szebbek, de ellenállóbbak, egészségesebbek is. A vizes tisztítás a fürdőkádban, kisebb növények esetében a mosogatóban is megoldható, ez esetben törlőkendővel töröljük át a leveleket, mert a lassan száradó vízcseppek foltot hagynak a növényen.

Vitorlavirág

A mirigyszőrös, bolyhos levelű cserepes virágokról (primula, muskátli, fokföldi ibolya stb.) általánosságban elmondható, hogy a levelek nem szeretik a vizet, ezért ezeket a növényeket száraz kendővel töröljük át, de használhatunk nagyobb ecsetet vagy puha szőrzetű fogkefét is. Néhány növénynek a virága érzékeny, közéjük tartozik például az orchidea is. A virágszirmok megbarnulnak, ha hosszabban érintkeznek vízzel. Nyáron a tűző nap alatt hamar megszáradnak, ezért célszerű a szabadban lemosni őket.

Fotó: Életszépítők

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkilenc + hét =

hirdetés