Amit megtanulsz, az a tiéd. Mire figyelj, ha új szakmát szeretnél elsajátítani? Kisokos az OKJ-s képzésekről

Izgalmas kihívás több éves munkatapasztalat birtokában elsajátítani egy teljesen új szakmát. Tanulni sohasem késő…sőt, „későn”, azaz érett fejjel talán nagyobb örömmel, várakozással kezdesz valami teljesen újba, hisz máshogy látsz sok mindent (még magadat is), mint fiatalon, az útkeresés éveiben.

Tóth Réka oktatási szakértő szerint egyre több fiatal jelentkezik OKJ képzésre, sokan ugyanis hamar felismerik, hogy egy OKJ-s képzés elvégzése jó belépő lehet a munkaerőpiacra, sokféle élethelyzetben elvégezhető, legyen szó friss álláskeresésről, karrierváltásról, előrelépésről vagy kismamaság alatti felkészülésről. Tóth Réka információja szerint a nők körében a pénzügyi-gazdasági képzések a legnépszerűbbek – ám ez a képzőhely (Perfekt) képzési kínálatából is fakadhat. 

Két OKJ-s végzettség megszerzése ingyenes, de nem minden szakmát lehet állami támogatással tanulni. Az Országos Képzési Jegyzékben jelenleg 43 féle szakmacsoportban összesen 573 OKJ szakképesítés szerepel. A képzési idő szakmától, képzési szinttől függően 0,5-3 év. Itt tudod megnézni a hatályos adatbázist >>

A listában nézd meg a „képzés munkarendje” oszlopban feltüntetett betűjelzéseket! Azokat a szakképzéseket, amelyek mellett nemcsak a TK rövidítés szerepel, indítják iskolai rendszerű, ingyenes képzésben is. Ahol viszont csak a TK rövidítés -tanfolyami képzés, azaz felnőttképzés – szerepel, az a képzés önköltséges tanfolyam. (Regisztrált álláskeresőként támogatott OKJ-s képzésekre is lehet jelentkezni. A jokepzes.hu portálon található a támogatott képzések listája.)

Fontos az adott képzés szintje is! Az adott képzés lehet:

 • Alapfokú részszakképesítés
 • Alsó középfokú résszakképesítés
 • Alsó középfokú résszakképesítés-ráépülés
 • Középfokú szakképesítés
 • Középfokú szakképesítés-ráépülés
 • Felső középfokú részszakképesítés
 • Felső középfokú szakképesítés
 • Felső középfokú szakképesítés-ráépülés
 • Emeltszintű szakképesítés (technikus)
 • Emeltszintű szakképesítés-ráépülés
 • Felsőfokú végzettséghez kötött szakképesítés

Ez a kereső is jól használható >>

Mielőtt jelentkeznél, mérlegelj!

Tudod-e vállalni a képzéseken való részvételt? 

Amennyiben önköltséges, ki tudod-e fizetni a tandíjat? Nem túl nagy áldozat, ha az új szakmádat nem tudod rögtön v. egy ideig pénzzé váltani?

Vannak-e elképzeléseid arról, hogy az újonnan megszerzett ismereteidet mire, hol hasznosítanád? Álmodozni jó, terveket szőni még jobb, de nem árt végiggondolni, hogy az elképzeléseid mennyire racionálisak.

Ha elsajátítasz egy új szakmát, gyakorlatra kell szert tenned. Van, lesz erre reálisan lehetőséged?

Ha új szakmát sajátítasz el, az adott szakmában pályakezdő leszel, ha csak nem meglévő ismereteidre épül és tudod hasznosítani a jelenlegi munkahelyeden. Érdemes végiggondolnod, mennyire leszel kelendő több éves (más jellegű) munkatapasztalattal a hátad mögött a munkaerőpiacon.

Milyenek az elhelyezkedési lehetőségek? Tájékozódási céllal érdemes már most böngészned az állásajánlatokat! A tudás hasztalan, ha nem használják.

Jó, ha tisztában vagy a bérezéssel is: mennyit tudnál keresni az adott szakmával, akár pályakezdőként?

Van, hogy a szerelemmunkáért nagy áldozatot kell hozni. Ahhoz, hogy valamit jól megtanulj, néha kockáztatni is kell. Fontos a motiváció! Amit megtanulsz, az gyarapít, az a tiéd.

Ha racionálisan gondolkodsz, nagy eséllyel a megélhetés (álláslehetőség, fizetés) fontos szempont lesz, amikor szakmát választasz – ez is járható út. Nem feltétlenül kell szerelmesnek lenned a munkádba, elég, ha rátermett vagy és nem érzed képességeidtől, személyiségedtől teljesen idegennek az adott szakmát (munkakört). 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

7 − 7 =

hirdetés