Éltető növények. Főzés a természet erejével. Nem csak a vegán életmód híveinek! Könyvajánló
„Ennek a csodálatos földnek és rajta minden életnek, legyen az nagy vagy kicsi, növény vagy állat.”
Ezekkel a sorokkal ajánlja kötetét a szerző, Lisette Kreischer, melynek magyar változata a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg. A szerző Amszterdamban él; sokoldalú alkotó. Önmagát herbalistaként, állatjogi aktivistaként, vegán coach-ként aposztrofálja, az Amszterdamban működő The Cutch Weed Burger gyorsétterem alapítója, emellett weboldalt szerkeszt, növény- és ételfotográfusként is aktív. Eddig tíz vegán szakácskönyve jelent meg, ezek egyike a 176 oldalas, csodás fotókkal illusztrált Éltető növények c. könyv. A keménytáblás kötet a Főzés a természet erejével alcímet kapta.
– A könyv pontos leírásokat ad a növényekről és a hatásaikról – a belőlük készített ételek szép fotói pedig elengedhetetlenek ahhoz, hogy megismerjük testüket-lelküket -, de ezen túlmenően nagyszerű kombinált recepteket is kínál pont úgy, ahogy magam is gyógyteák keverékét szoktam előírni pácienseimnek – írja az előszóban dr. Hans Moolenburgh 88 esztendős nyugalmazott szakorvos (hazájában szaktekintélynek számít). – Lisette veganizmusra bíztat, vagyis az állati eredetű táplálék kiiktatására – folytatja dr. Hans Moolenburgh. – Mostanra már meg vagyok győződve arról, hogy az emberiség eredetileg dióféle-, mag- és gyümölcsevő volt, és csak évezredekkel ezelőtt – amikor is egy nagy árvíz öntötte el a földet, és kevés lett az élelem -, kezdett el állati eredetű élelmet fogyasztani, ami így, főleg északon, fő táplálékká vélt. Ennek megfelelően fokozatosan alakultak ki a különböző anyagcseretípusok (növényevők, húsevők, vegyes típusok). (…) Bizton állíthatjuk, hogy az emberiség tizede számára járható út a veganizmus, de ha a többi csoport tagjai szeretnének vegán módon táplálkozni, mindenképp szükségük lesz kiegészítőkre, különösen B12-vitaminra. (…) Remélem, ez a könyv hozzá fog járulni egy olyan szemlélet elterjesztéséhez, amely szerint az emberi szenvedés megszüntetésének kulcsa a növények egésze.
Lisette Kreischer húszévesen kezdett el tudatosan figyelni az évszakokra, és ekkor kezdett növényekből főzni.
– A természeti népek évszázadok óta tudják: a talpunk alatt és a fejünk fölött található növények nagyszerű orvosságok. Mi ezt egy kicsit elfelejtettük. De ami a legszebb az egészben, hogy ezek a növények most is ott vannak mindenhol, karnyújtásnyira tőlünk – írja.
Fülszöveg
Az Éltető növények című könyv az évszakokat és azok változását messzemenően figyelembe vevő, ízekben gazdag utazásra invitálja az olvasót. A főszerepet olyan csodás növények játsszák, melyeknek éltető hatásuk van: oxigént biztosítanak, táplálnak és gyógyítanak minket – egyszerre ízletes alapanyagok és minden évszakban jótékony hatással, gyógyító erővel bírnak. Főzzünk a természet erejével – minden egyes napon! Kerekedjünk felül a szomorúságon, az influenzán vagy a náthán a növények segítségével. Az alma, cékla vagy a különféle olajos és gabonamagvak mellett tanuljuk meg a körömvirág, a csalán, a rózsa vagy a gyermekláncfű gyógyászati-konyhai felhasználását.
A kötet tartalmából:
A gyógynövények hatásai
Ház patika
Gyógynövénykönyvtár
Gyógynövényportrék
Receptek (évszakok szerint)
A kötet a Scolar Kiadó weboldalán rendelhető >>
Könyvesboltokban, más könyves webáruházakban is beszerezhető.
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.