Az illatos orgona virágaiból szörpöt, ízesített cukrot készíthetünk
Az illatos orgona apró virágaiból nemcsak szörpöt, hanem ízesített cukrot is készíthetünk. Felhasználhatjuk sütemények – főként kekszek, linzerfélék – készítésekor. A cukor sokáig megőrzi a virág kellemes aromáját és illatanyagát.
Ha fogyasztási céllal gyűjtünk orgonát, lehetőleg olyan helyről szedjük, ahol nincs szennyező: forgalmas út vagy ipari létesítmény. Felhasználás előtt a virágot nem szükséges átmosni, így megmarad az értékes virágpor és az illatanyagából sem veszít a növény.
Orgonás cukorhoz csak a virágot használjuk fel, zöld rész ne kerüljön bele!
Tiszta, szagmentes befőttes üvege(ke)t töltünk meg kristálycukorral és orgonavirággal rétegesen. Tegyük sötét, hűvös helyre, naponta párszor rázzuk össze az üveget – a virág nedvességét a cukor magába szívja, ezért összeáll, s ha nem rázzuk fel rendszeresen, nehezen tudunk őrleményt készíteni belőle (nehéz lesz a cukrot kikanalazni az üvegből).
Az első napokban az orgonavirág megbarnul, a cukor mintha elveszítené a finom orgonaillatot, de miután teljesen kiszáradt, visszatér az aromája.
Ha az orgonavirágok már teljesen szárazak, a virágokkal együtt őröljük finomra a kristálycukrot (nem szükséges porcukorrá őrölni, a célnak teljesen megfelel, ha finom szemcséjű cukrot készítünk belőle).
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.