Karamellszirupos almás piskóta
Egyszerű piskóta az alapja, a különlegességét karamellizált alma adja, az édes szirup átitatja a tésztát.
Hozzávalók kisebb tepsihez
4 tojás szétválasztva
4 ek átszitált finomliszt
4 ek kristálycukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
csipetnyi só
3-4 meghámozott, cikkelyekre vágott alma
karamellizáláshoz 4 ek kristálycukor
Elkészítés
Egy lábasban karamellizáljuk a cukrot (4 ek). Amikor a cukor elolvad és szép középbarna színt kap, hozzákeverjük a cikkelyekre vágott almákat. A karamell kis időre megdermed. Közepes „lángon” fedő alatt 4-5 percig pároljuk. Az alma ez idő alatt levet enged, és szépen elvegyül a karamellel. Félretesszük.
A keverőtálba helyezett tojásfehérjébe csipetnyi sót teszünk, kemény habbá verjük. Akkor jó, ha megáll benne a keverőkanál, lefelé fordítva a tálat a fehér hab mozdulatlan marad.
Egy másik keverőtálban a tojássárgákat a cukorral fehéredésig habosítjuk. Óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a lisztet és a tojáshabot.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a lágy masszát és ráöntjük az almát a sziruppal együtt.
Előmelegített sütőben, légkeverőn kb. 20 percig sütjük 180-as hőfokon.
Miután kihűlt és kockákra vágtuk, sós karamellkrémet is csorgathatunk rá.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.