Pisztáciakrémmel töltött babka
A babka – jeruzsálemi vagy lengyel kalács – nagyon finom és kifejezetten látványos, dekoratív édesség, ami számtalan változatban elkészíthető, a töltelékvariációknak köszönhetően. Györgyi pisztáciakrémmel ízesített babkát készített, a kalácsot liofilizált tőzegáfonyával és apróra tört sós pisztáciával díszítette.
Hozzávalók
Tésztához
55 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
12 dkg cukor
2 egész tojás
2 tojássárgája
1,5 dl víz
1 csipet só
15 dkg vaj
Töltelékhez
40 dkg pisztáciakrém
1 marék liofilizált tőzegáfonya
1 marék durvára vágott sós pisztácia
Sziruphoz
1,5 dl víz
10 dkg cukor
3 ek méz
Elkészítés
Az élesztőt futtassuk fel kevés langyos, cukros vízben.
Tegyük a tészta hozzávalóit egy keverőtálba, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is és alaposan dagasszuk ki, lehetőleg géppel, mivel eléggé ragacsos a tészta.
Kiolajozott tálban, lefóliázva tegyük a hűtőbe pihenni 12 órát az alaposan megdolgozott tésztát.
Másnap nyújtuk egy hatalmas téglaalappá, vagy 2 kisebbre – ha koszorú lesz belőle akkor 1 nagyra lesz szükség, ha hagyományos rúdra formáznánk, akkor 2 babka lesz a megadott a mennyiségből.
Kenjük le a tésztát pisztáciakrémmel. (Nálam 40 dkg ment bele, de elbírna többet is.)
Hintsük meg a liofilizált gyümölccsel és a durvára vágott sós pisztáciával, majd tekerjük fel, mint a bejglit. Megint tegyük hidegre, hogy megdermedjen a töltelék, ami nagyon hasznos lesz majd a felvágásnál, nem fog szétfolyni a pisztáciakrém.
Kb. fél órányi pihentetés után, hosszában vágjuk ketté a tésztát, forgassuk kifelé a vágott oldalakat és sodorjuk össze. Formázzuk koszorúnak.
Készítünk elő egy 24 centis tortaformát, vajazzuk ki, a közepébe tegyünk egy alufóliába csomagolt poharat és igazítsuk el benne a tésztakoszorút.
Szórjuk meg a tetejét pisztáciával és tegyük a hideg sütőbe.
180 fokon, légkeverőn kb. 40 perc alatt készre sül.
Készítsük el közben a szirupot: a hozzávalókat forraljuk össze, és kész is.
Sütőből kivéve a babkát azonnal locsoljuk meg a sziruppal. Hagyjuk, hogy kihűljön és felszívja az összes szirupot.
Hidegen szépen szeletelhető.
Csokis-marcipános változat receptje a Csak, mert szeretem blogon >>
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.