Chimichanga. A mexikóiak almás batyuja házi készítésű tortilla lapból

A chimichanga, azaz a csimicsanga a mexikóiak töltött batyuja, édes és sós töltelékkel is elkészíthető. A chimichanga alapja tortilla lap, amit megtöltve forró olajban sütnek ki.

Az alábbi desszert is variálható, nagyon finom banánnal töltve, de készítik édes, eperrel megszórt sajtkrémmel is. Érdemes kipróbálni, nagyon finom, melegen és hidegen is fogyasztható. A tortilla ropogósra sül, kihűlve is roppanós marad. Karamellkrémmel meglocsolva vagy vaníliafagyival is kínálható. Kukoricalisztes házi tortilla lapból készítettük.

Hozzávalók 4 darabhoz

Töltelékhez

3 nagy alma meghámozva, apró kockákra vágva

2 dkg vaj + kenéshez kb. ugyanennyi

5-10 dkg cukor (ízlés szerint)

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 mk étkezési keményítő

szóráshoz: őrölt fahéjjal kevert porcukor vagy kristálycukor (barna cukor is jó)

Tortilla laphoz

10 dkg kukoricaliszt

10 dkg búza finomliszt

2-4 ek olívaolaj

1 mk só

1 mk sütőpor

víz, amennyit felvesz (kb. 1 deci)

A hozzávalókat öntsük keverőtálba és gyúrjuk össze. A vizet apránként adagoljuk. Akkor jó a tészta, ha ruganyos, elválik az edény falától. Felhasználás előtt hagyjuk 20-30 percig pihenni, de azonnal kisüthetjük belőle a vékonyra nyújtott lapokat.

A tésztából csípjünk le kisebb darabokat, kb. akkorát, hogy fél tenyérnyi gombócot tudjunk formálni belőle. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra, amennyire csak tudjuk. Lisztezzük nyújtás közben is, mert kissé ragad, így kilyukadhat. Amennyire lehet, kerek formát próbáljunk nyújtani, kb. palacsinta méretűt. Felhevített palacsintasütőben süssük félkészre mindkét oldalát (ne piruljon le, mert könnyen törik). Ezután tölthetjük.

A töltelék elkészítése

A meghámozott, apróra kockázott almát kevés vajon, cukorral és őrölt fahéjjal keverve pároljuk puhára. Amikor már levet enged, keverjük hozzá az étkezési keményítőt.

Összeállítás

Az elősütött tortilla lapot kenjük meg olvasztott vajjal. Három-négy evőkanálnyit tegyünk rá a töltelékből, és hajtogassuk össze, ahogy a hortobágyi palacsintát is szoktuk. Ha feltekertük, fogpiszkálóval rögzítsük.

Forró olajban süssük meg a batyukat, sütés közben óvatosan forgassuk meg. Nagyon hamar megpirul, egy perc alatt kész. Szedjük ki az olajból a batyukat és szórjuk meg fahéjas porcukorral. 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 − négy =

hirdetés