Francia pizza: spenótos quiche rozslisztes pitetésztával
Korábban már ismertettünk egy quiche (ejtsd: kis) receptet, ezúttal a friss parajjal ízesített változatot ajánljuk.
A quiche a francia konyha egyik hagyományos étele, francia pizzának is nevezik. Omlós tésztaágyon gazdag feltéttel, általában tejszínes tojással összesütött lepény. Melegen, hidegen is fogyasztható, sokféle feltéttel készíthető, tetszés szerint ízesíthető, akár a pizza. Tehetünk bele paprikát, paradicsomot, póréhagymát, cukkinit, spenótot, gombát – hússal és húsmentes változatban is finom. A krémbe kerülhet túró, krémsajt, tejföl. Maradék alapanyagokból is elkészíthető.
Spenótos quiche
Hozzávalók a tésztához
200 g teljes kiőrlésű rozsliszt (finomra őrölt búzaliszttel is elkészíthető)
1 kávéskanál só
frissen őrölt bors ízlés szerint
2 tojássárgája és 1 egész tojás
1 evőkanál olívaolaj
szükség esetén hideg víz
1 kis cukkini
Hozzávalók a töltelékhez
4 közepes újkrumpli lereszelve
40 dkg friss forrázott, durván összevágott friss parajlevél
4 gerezd zúzott fokhagyma
2 kis dobozos tejföl
só, bors
15 dkg trappista sajt
kb. 4 dkg vaj
Elkészítés
A lisztet, a sót, a borsot, 1 egész tojást, 2 tojás sárgáját és az olajat tésztává gyúrjuk. Ha túl száraz, adunk hozzá pár csepp vizet. A tésztát szobahőmérsékleten 30 percig pihentetjük.
A megtisztított parajleveleket sós vízben forrázzuk, leszűrjük és durvára vágjuk.
Egy nagyobb tálba reszeljük a burgonyát. Hozzáadjuk a tejfölt, a fokhagymát, sózzuk, fűszerezzük, majd belekeverjük a spenótot.
A tésztát kb. fél centi vastagra nyújtjuk és beleigazítjuk egy 28 cm átmérőjű kivajazott piteformába, úgy, hogy a peremén is legyen tészta. A tésztára öntjük a parajos masszát és egyenletesen eloszlatjuk. Reszelt trappista sajtot és apró vajkockákat szórunk rá.
Hideg sütőbe tesszük és 200-as hőfokon (légkeveréses sütő esetén 180 fokon) kb. 40 percig sütjük.
Fotó: Életszépítők
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.