Francia pizza: spenótos quiche rozslisztes pitetésztával

Korábban már ismertettünk egy quiche (ejtsd: kis) receptet, ezúttal a friss parajjal ízesített változatot ajánljuk. 

A quiche a francia konyha egyik hagyományos étele, francia pizzának is nevezik. Omlós tésztaágyon gazdag feltéttel, általában tejszínes tojással összesütött lepény. Melegen, hidegen is fogyasztható, sokféle feltéttel készíthető, tetszés szerint ízesíthető, akár a pizza. Tehetünk bele paprikát, paradicsomot, póréhagymát, cukkinit, spenótot, gombát – hússal és húsmentes változatban is finom. A krémbe kerülhet túró, krémsajt, tejföl. Maradék alapanyagokból is elkészíthető.

Spenótos quiche

Hozzávalók a tésztához

200 g teljes kiőrlésű rozsliszt (finomra őrölt búzaliszttel is elkészíthető)

1 kávéskanál só

frissen őrölt bors ízlés szerint

2 tojássárgája és 1 egész tojás

1 evőkanál olívaolaj

szükség esetén hideg víz

1 kis cukkini

Hozzávalók a töltelékhez

4 közepes újkrumpli lereszelve

40 dkg friss forrázott, durván összevágott friss parajlevél

4 gerezd zúzott fokhagyma

2 kis dobozos tejföl

só, bors

15 dkg trappista sajt

kb. 4 dkg vaj

Elkészítés

A lisztet, a sót, a borsot, 1 egész tojást, 2 tojás sárgáját és az olajat tésztává gyúrjuk. Ha túl száraz, adunk hozzá pár csepp vizet. A tésztát szobahőmérsékleten 30 percig pihentetjük.

A megtisztított parajleveleket sós vízben forrázzuk, leszűrjük és durvára vágjuk.

Egy nagyobb tálba reszeljük a burgonyát. Hozzáadjuk a tejfölt, a fokhagymát, sózzuk, fűszerezzük, majd belekeverjük a spenótot.

A tésztát kb. fél centi vastagra nyújtjuk és beleigazítjuk egy 28 cm átmérőjű kivajazott piteformába, úgy, hogy a peremén is legyen tészta. A tésztára öntjük a parajos masszát és egyenletesen eloszlatjuk. Reszelt trappista sajtot és apró vajkockákat szórunk rá.

Hideg sütőbe tesszük és 200-as hőfokon (légkeveréses sütő esetén 180 fokon) kb. 40 percig sütjük.

Fotó: Életszépítők

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + 7 =

hirdetés