Angol zeller: az egyik legjobb természetes vérnyomáscsökkentő!

Hazánkban népbetegségnek számít a magas vérnyomás (hipertónia), a Magyar Hypertonia Társaság közleménye szerint minden negyedik felnőttnek magas a vérnyomása, és a fiatalok között is egyre gyakoribb ez a betegség. 

A hipertónia, a magasvérnyomás-betegség a fejlett országokban gyakori.  Érrendszerünkben a szív működése biztosítja az állandó véráramlást és a közel állandó nyomásviszonyokat. A normális vérnyomást bonyolult szabályozórendszer tartja fenn, az ingadozást külső hatások, például idegi terhelés, fizikai aktivitás, a szervezetben keletkező anyagok, illetve az idegrendszer befolyásolja. Ez az egyensúly felborulhat és átmenetileg, vagy tartósan magas vérnyomás diagnosztizálható.

A tartósan magas vérnyomást a hagyományos orvoslás gyógyszerekkel kezeli, többféle tabletta van forgalomban, de bármelyiket is írja fel az orvos a beteg állapotának függvényében, a pirulákat rendszeresen és naponta többször szedni kell. Márpedig minden gyógyszernek vannak nemkívánatos mellékhatásai…

Kutatások igazolják, hogy az angol zeller hatékonyan képes csökkenteni a vérnyomást, Ázsiában régóta használják erre a célra. Természetesen célszerű orvosi segítséggel feltérképezni, hogy mi áll a magas vérnyomás hátterében: egy másik betegség kísérőbetegségéről van-e szó, vagy a helytelen életmód, étkezési szokások, a túlzott sóbevitel következményeként alakult ki a hipertónia. Amennyiben az utóbbiról van szó, az angol zeller fogyasztása igazoltan hatásosnak bizonyul.

Napi 3-4 szál angol zeller fogyasztását ajánlják. A levelei és a szára is felhasználható. Zöldségpréssel kinyerhetjük a levét, így is hatásos, de frissen – zöldségekkel, salátákkal, gyümölccsel keverve – is jó. Változatosan felhasználható: grillezhetjük, levest, krémlevest főzhetünk belőle, apróra vágott leveleiből fűszervajat készíthetünk. Nem mindenki szereti, mivel íze karakteres, erősen fűszeres, de gyümölcsökkel keverve kevésbé erőteljes, az almához kifejezetten jól passzol.

A zellerkúrát érdemes hetekig folytatni, és mérni a hatását.

Fotó: Életszépítők

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

19 − tizenöt =

hirdetés