A haszonnövények pöttyös jótevői. Milyen egy katicabarát kert?

A katicabogarat a levéltetvek természetes ellenségeként tartják számon tartják az egész világon. Az ókorban a pöttyös bogarakat a jó szerencse és a bőség megtestesítőjeként tisztelték. A középkori Európában az emberek úgy hitték, a katicabogarat a mennyből küldték, hogy megvédje a növényeket. A német elnevezése Marienkäfer – Szűz Mária bogara -, s az egyik angol neve, a Bug of Our Lady is erre utal. Napjainkban a biológiai védelemben is alkalmazzák.

A piros jótevők naponta 50-60, életük során akár 5 ezer levéltetvet is elfogyasztanak. Táplálékként szolgálnak számukra a puhatestű rovarlárvák, rovartojások és az atkák is.

Hogyan csalogathatjuk a kertünkbe a katicát?

A katicabarát kert kialakításához nagy pollentermelő növényeket kell ültetnünk. A nektárban dús növények más hasznos rovarokat – például méheket – is a kertünkbe csalnak.

Csalogató növények

A legelterjedtebbek az esernyő formájú virágokat bontó növények, mint az édeskömény, a kapor, a koriander, a kömény, az angyalgyökér, a vad sárgarépa, a cickafark, valamint a napraforgó és őszirózsa családjába tartozó virágok: a büdöske, a kasvirág, a körömvirág és a kozmosz virág.

A gyógynövények közül különösen kedvelik a kamillát, illetve a kompozit virágok közé sorolható ternye fajtákat. Vonzza a katicabogarat a szépecske, az illatos muskátli és a pitypang is.

Nem elegendő azonban a megfelelő növények ültetése és gondozása,

fontos ugyanis, hogy katicabarát környezetet alakítsunk ki. Ehhez szükség van vízforrásra és pihenőhelyként szolgáló kövekre. Mindezt egyszerűen egy sekély madárfürdető kihelyezésével is megoldhatjuk.

Az átteleléshez biztosítsunk számukra természetes alapanyagokból száraz körülményeket biztosító „fekhelyet”. A bogárlak kialakításához válasszunk fás szárú, lyukacsos növénymaradványokat.

A kétpettyes katicát a virágoskert mellett üvegházakban, szabadföldön termesztett zöldségek, díszcserjék és virágok, továbbá a gyümölcsösök védelmében használhatjuk. A bogárbarát, kellemes élőhelyet nemcsak a katicabogarak kedvelik, hanem más, hasznos rovarok is, végeredményben egy élhető, helyi ökoszisztémát hozhatunk létre.

Fotó: Free Images

Nagy Adrienn

 

Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − 9 =

hirdetés