Ha különlegeset szeretnél enni: thai fekete rizs
Különleges, meghökkentő, ízletes. Ez a három jelző, ami először eszünkbe jut a thai fekete rizsről. Bár ritkaságnak számít, néhány üzlet forgalmazza és hazai webáruházakban is elérhető. Megfőzve nem fekete, gyönyörű padlizsánszíne van. Pergős rizst nem érdemes készíteni belőle, mert így a rizsszemeket keménynek érezhetjük. Sokáig kell főzni, akkor jó, ha ragacsos. A thai fekete rizst sokáig csak a kiváltságos, uralkodó osztály tagjai fogyaszthatták. A kivételezettek az uralkodó külön engedélyével készíthették el. Komoly büntetést kapott, aki engedély nélkül fogyasztott a tiltott rizsből.
Gluténmentes szénhidrát, bővelkedik aminosavakban és ásványi anyagokban. Antioxidáns tartalma kiemelkedő, ezért csodaköretnek is nevezik. Thaiföldön főleg édességek készítésére használják és kókusztejjel készítik el.
Ketchupos-mustáros-mézes pácos csirkemellet sütöttünk hozzá.
A pác hozzávalói fél kockára vágott csirkemellhez
1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek méz, 2 ek ketchup, 1 ek mézes mustár (vagy sima), 3-4 ek olívaolaj, só, bors, oregánó, rozmaring ízlés szerint.
A pác hozzávalóit egy közepes tálban alaposan keverjük össze, majd forgassuk bele a kockára vágott csirkemellet, s hagyjuk benne állni (hűtőben órákig érlelhetjük, majd serpenyőben süssük meg. Fekete rizzsel, jégsalátával, szeletelt kígyóuborkával tálaltuk.
A fekete rizs elkészítése
A megmosott rizst háromszoros mennyiségű sós vízben közepes lángon legalább 40 percig kell főzni fedő alatt. Lassabban készül el, mint a fehér rizsek. Akkor jó, ha kissé ragacsos, mint a rizotto. Szokatlan és látványos köret sültekhez, húsételekhez, salátákat is dúsíthatunk vele. Kínai sült rizst is készíthetünk belőle, színes egytálételt kapunk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.