Lokma, a törökök szirupos fánkja
Húszféle fánkrecept található a magazinunkon, köztük a csehek, a spanyolok, a franciák, az olaszok kedvencei, de az ismertebb változatok is, mint a csöröge-, szalagos-, amerikai-, túró és burgonyafánk receptje. A török szirupos fánknak is helye van a felhozatalban.
Hozzávalók
Tésztához
25 dkg liszt
1 egész tojás
1 kávéskanál cukor
kb. 1,5 dl langyos víz
1 teáskanál szárított élesztő
csipetnyi só
Sziruphoz
3 dl víz
30 dkg cukor
3 ek citromlé
olaj a sütéshez
Elkészítés
Érdemes a cukorsziruppal kezdeni. A sziruphoz a hozzávalókat egy magas falú, kisebb fazékban forrald 5-6 percig, majd tedd félre.
Jöhet a fánk! A lisztet szitáld keverőtálba, add hozzá a sót, a cukrot az élesztőt, a tojást, majd apránként a vizet. Alaposan dolgod össze, galuskaállagú, lágy tésztát kell kapnod. Hagy a tésztát szobahőmérsékleten kelni kb. egy órán át sütés előtt.
Egy lábasban hevíts olajat, a tésztából pedig nedves kézzel vagy olajozott evőkanál segítségével formálj kis gombócokat, majd tedd a forró olajba.
A sütésnél ügyelj arra, hogy a fánkok nehogy megégjenek, elég gyorsan kisülnek.
Az aranybarnára sült, lecsepegtetett fánkokat áztasd 1-2 percig a cukorszirupban.
A fánkokat megszórhatod durvára vágott dióval, pisztáciával vagy szeletelt mandulával.
Nyitókép: pixahive.com
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.