Görög finomság: citromos-fűszeres darakocka
Egy könnyű kevert tészta, amit sütés után pikáns sziruppal kell nyakon önteni – röviden ez a lényege a görögök egyik kedvenc édességének, a darasütinek (Ravani Greek Cake). Tortaformában és közepes tepsiben is megsüthetjük. Többféle recept van forgalomban, az összetevőket tekintve a takarékos változatot ajánljuk.
Hozzávalók
1,5 bögre cukor (vagy 2,5 dl-es pohár)
1,5 bögre finomliszt
2 és 1/4 bögre búzadara
4 tojás
2 pohár natúr joghurt
1 evőkanál szódabikarbóna
1 csipet só
1 citrom reszelt héja
kevés vaj a sütőforma kikenéséhez
A sziruphoz
3 dl víz
20 dkg cukor
3-4 citrom leve és reszelt héja
A szirupot 1 rúd fahéjjal, teáskanálnyi friss citromfűvel vagy kakukkfűvel ízesíthetjük, de bazsalikomot is szívesen használnak, citrom helyett vérnarancsból is készítik.
Elkészítés
A száraz összetevőket – a lisztet, a búzadarát, a szódabikarbónát, a cukrot, a citromhéjat és a sót – egy nagy tálban alaposan keverjük össze. A tojásfehérjéket kevés cukorral verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá sárgájával kikevert joghurtot, végül fokozatosan keverjük hozzá a száraz összetevőket. Lágy masszát kapunk, amit kikent, kilisztezett tepsibe vagy tortaformába öntünk. Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsül.
Így készül a szirup
A vizet, a cukrot és a citromlevet felfőzzük (ha fűszereznénk, a fűszerekkel együtt), 3-4 percnyi forralás elegendő. Amint a sütemény megsült, villával alaposan megszurkáljuk. Fontos, hogy a még forró – kilyuggatott – tésztára locsoljuk a szirupot, s így hagyjuk kihűlni. A sütemény felszívja a szirupot, a tészta szépen meghízik. Hidegen szeleteljük! Fogyasztás előtt még kanalazhatunk rá egy kevés szirupot. Nagyon finom édesség. Savanykás lekvárral is szervírozhatjuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.