Görög finomság: citromos-fűszeres darakocka

Egy könnyű kevert tészta, amit sütés után pikáns sziruppal kell nyakon önteni – röviden ez a lényege a görögök egyik kedvenc édességének, a darasütinek (Ravani Greek Cake). Tortaformában és közepes tepsiben is megsüthetjük. Többféle recept van forgalomban, az összetevőket tekintve a takarékos változatot ajánljuk.

Hozzávalók

1,5 bögre cukor (vagy 2,5 dl-es pohár)

1,5 bögre finomliszt

2 és 1/4 bögre búzadara

4 tojás

2 pohár natúr joghurt

1 evőkanál szódabikarbóna

1 csipet só

1 citrom reszelt héja

kevés vaj a sütőforma kikenéséhez

A sziruphoz

3 dl víz

20 dkg cukor

3-4 citrom leve és reszelt héja

A szirupot 1 rúd fahéjjal, teáskanálnyi friss citromfűvel vagy kakukkfűvel ízesíthetjük, de bazsalikomot is szívesen használnak, citrom helyett vérnarancsból is készítik.

Elkészítés

A száraz összetevőket – a lisztet, a búzadarát, a szódabikarbónát, a cukrot, a citromhéjat és a sót – egy nagy tálban alaposan keverjük össze. A tojásfehérjéket kevés cukorral verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá sárgájával kikevert joghurtot, végül fokozatosan keverjük hozzá a száraz összetevőket. Lágy masszát kapunk, amit kikent, kilisztezett tepsibe vagy tortaformába öntünk. Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsül.

Így készül a szirup

A vizet, a cukrot és a citromlevet felfőzzük (ha fűszereznénk, a fűszerekkel együtt), 3-4 percnyi forralás elegendő. Amint a sütemény megsült, villával alaposan megszurkáljuk. Fontos, hogy a még forró – kilyuggatott – tésztára locsoljuk a szirupot, s így hagyjuk kihűlni. A sütemény felszívja a szirupot, a tészta szépen meghízik. Hidegen szeleteljük! Fogyasztás előtt még kanalazhatunk rá egy kevés szirupot. Nagyon finom édesség. Savanykás lekvárral is szervírozhatjuk.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

7 − egy =

hirdetés