Trifle, az angolok ínycsiklandó pohárdesszertje
A Trifle (trájfül) az angolok egyszerű, nagyszerű pohárdesszertje. A trifle kis csekélységet, apróságot jelent, ami nagy valószínűséggel a desszert elkészítésére vonatkozhat – pillanatok alatt össze lehet dobni. Piskóta, vaníliakrém és gyümölcs rétegekből állítják össze, rengeteg variációban.
Már az 1800-as évek előtt is készítettek főzött krémből és egyéb hozzávalókból hasonló pohárkrémet; az első, szakácskönyvben is megjelent változatot 1857- ben Mr. Fredeirc Bishop publikálta.
Hogyan készült? A pohárba nápolyi kekszet tördeltek (ehelyett ma már babapiskótát használnak), a nápolyit Brandyvel, vagy fehér borral meglocsolták, következő rétegként pedig eperlekvár került rá, majd a főzött vaníliakrém. (Mostanság tejszínhabbal is megspékelik.) A pohárkrémet kicsit pihentetni kell(ene), hogy az ízek jól összeérjenek – ez az, ami nekem nem megy.
Az én Trifle-öm meglehetősen eltér a fent leírtaktól, mivel vaníliakrém helyett túróval készítettem. Az első réteghez piskótatallérokat sütöttem, a piskótát rumaromával meglocsoltam. Erre került a vaníliás, citromos túró, majd a tejszínhab. Epret és málnát szórtam a tetejére, majd egy kis csokival is megcsorgattam.
Tisóczki Aliz
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.