Panna cotta, ahogyan Erika készíti

A panna cotta jellegzetes olasz desszert, jelentése: főzött tejszín. Rendszerint gyümölcsökkel, mogyoróval, karamellel, csokoládéval, gyümölcsszósszal tálalják, de magában is finom. Árvai Erikától kaptuk a receptet.

Mint írja: „van már talán 32 éve is annak, hogy az olaszok jellegzetes pudingját megkóstoltam Olaszországban, felejthetetlen élmény volt! Imádom azóta is, és a szeretteimnek is örömmel elkészítem.”

Hozzávalók

1 dl zsíros tej (3,5 %-os)

6 dl 30 %-os tejszín

4 lap zselatin

10 dkg cukor

1 rúd bourbon vanilia

Elkészítés

Vastag aljú lábast használjunk. Öntsük bele a tejet, a tejszínt, a vaníliarúd kikapart belsejét – a rudat is beletehetjük – , majd nagyon lassan, alacsony fokozaton kezdjük főzni, hagyjuk felforrni. Miután elérte a forráspontot, vegyük le a tűzről, tegyük bele a zselatin lapokat, a cukrot, s folyamatosan keverjük. Ha már langyos, tegyük kisebb kerámiaformákba, és legalább 5-6 órán át ezekben hűtsük – egy éjszakára a hűtőbe is tehetjük.

Mielőtt kiborítanánk a formából, a pudingot válasszuk el óvatosan az edény szélétől késsel, hogy könnyen kicsúszhasson a tálból.

Epersziruppal tálalom. Az epret mézzel felfőzöm, majd botmixerrel pürésítem. A panna cottát dekorálhatjuk idény vagy mirelit bogyós gyümölcsökkel is. Isteni!

 

Árvai Erika

Erika süteményeihez kattints a fotóra!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy + 2 =

hirdetés