Panna cotta, ahogyan Erika készíti
A panna cotta jellegzetes olasz desszert, jelentése: főzött tejszín. Rendszerint gyümölcsökkel, mogyoróval, karamellel, csokoládéval, gyümölcsszósszal tálalják, de magában is finom. Árvai Erikától kaptuk a receptet.
Mint írja: „van már talán 32 éve is annak, hogy az olaszok jellegzetes pudingját megkóstoltam Olaszországban, felejthetetlen élmény volt! Imádom azóta is, és a szeretteimnek is örömmel elkészítem.”
Hozzávalók
1 dl zsíros tej (3,5 %-os)
6 dl 30 %-os tejszín
4 lap zselatin
10 dkg cukor
1 rúd bourbon vanilia
Elkészítés
Vastag aljú lábast használjunk. Öntsük bele a tejet, a tejszínt, a vaníliarúd kikapart belsejét – a rudat is beletehetjük – , majd nagyon lassan, alacsony fokozaton kezdjük főzni, hagyjuk felforrni. Miután elérte a forráspontot, vegyük le a tűzről, tegyük bele a zselatin lapokat, a cukrot, s folyamatosan keverjük. Ha már langyos, tegyük kisebb kerámiaformákba, és legalább 5-6 órán át ezekben hűtsük – egy éjszakára a hűtőbe is tehetjük.
Mielőtt kiborítanánk a formából, a pudingot válasszuk el óvatosan az edény szélétől késsel, hogy könnyen kicsúszhasson a tálból.
Epersziruppal tálalom. Az epret mézzel felfőzöm, majd botmixerrel pürésítem. A panna cottát dekorálhatjuk idény vagy mirelit bogyós gyümölcsökkel is. Isteni!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.