A sajttorták legjobbika: New York cheesecake
Sokféle sajttorta létezik, de mindegyikről elmondható, hogy kekszalappal, krémsajtos töltelékkel készül, és vízgőzben sül. Sokan a New York-i sajttortát tartják az igazinak.
Hozzávalók
A tésztához
Bögre (2,5 dl)
1,5 bögre kekszmorzsa (a legjobb hozzá a zabkeksz vagy a graham keksz – a készen kapható darált keksz nem ideális hozzá, a kekszet házilag törjük össze, vagy daráljuk le)
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1/3 bögre olvasztott vaj
Töltelékhez
250 g Philadelphia krémsajt
1 + 1/4 bögre cukor
1/2 bögre tejföl
2 teáskanál vanília kivonat
5 tojás
Bevonathoz (elhagyható)
1/2 bögre tejföl
2 teáskanál cukor
Elkészítés
Mielőtt nekilátunk a sajttorta összeállításának, magas hőfokon (200-220 °C) melegítsük elő a sütőt és tegyünk egy nagyobb vízzel teli edényt (serpenyőt) az alsó részébe. (A sajttorta gőzben sül, így a krém nem repedezik meg.)
Az alap elkészítése: a kekszmorzsát keverjük össze a fahéjjal és adjuk hozzá az olvasztott – nem forró – vajat. A masszával fél- egy centi vastagon béleljünk ki egy közepes tortaformát úgy, hogy az edény oldalára is jusson belőle. Fedjük le fóliával, és tegyük a fagyasztóba.
A krém elkészítése: a krémsajtot, a tejfölt, a cukrot és a vanília kivonatot alaposan keverjük össze. A végén adjuk hozzá az egész tojásokat és dolgozzuk össze a krémmel.
Vegyük ki a fagyasztóból a kekszalapot és simítsuk rá a krémet.
Nyissuk ki a sütőt, a tortát tegyük a vízzel teli serpenyőbe és 200-as hőfokon süssük 10 percig. Ezután mérsékeljük a hőfokot kb. 150 °C-ra, és süssük tovább a tortát kb. 60 percig.
Hagyjuk a tortát kihűlni, majd vonjuk be a cukros tejföllel. Tálalás előtt legalább 4 órán át tartsuk hűtőben.
Málnaszósszal, bogyós gyümölccsel szervírozzuk.
A The Cheesecake Factory receptje nyomán
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.