Gőzgombóc tej- tojás- és gluténmentesen
A császármorzsa és a tiroli rétes mellett a gőzgombóc is népszerű édesség az osztrákoknál. A Germknödel főleg az alpesi vendéglátó egységek – hütték – jellegzetes étele, a magyarok mákoscicinek becézik. A gőzgombócot szilvalekvárral töltik, vaníliaszósszal öntik le, darált mákkal hintik meg. Hidi Marika kísérletezte ki az alábbi mentesreceptet, hogy tej-, tojás- és gluténérzékenyeknek se kelljen nélkülözniük a gőzgombócot. Hagyományos módon is elkészíthető finomliszttel, tejjel.
Hozzávalók 6 db gombóchoz
300 gramm gluténmentes kelt tésztához való liszt (250 gramm Nutrifree Mix Per Pane és 50 gramm Farmo LP Low Protein)
13 gramm friss élesztő
1,5 evőkanál cukor
200 ml folyadék (100 ml víz és 100 ml The Bridge rizstej)
2 ek olaj
1/2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
40 ml víz (dagasztáshoz)
szilvalekvár a töltelékhez
1 liter mandulás rizstej
1 csomag vaníliapuding
2 kanál cukor
4 kanál gluténmentes darált mák
4 kanál porcukor
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
Az élesztőt felfuttattam kevés cukorral édesített 100 ml vízben és 100 ml The Bridge rizstejben. A száraz hozzávalókat összekevertem. Hozzáadtam a felfutott élesztőt, majd a robotgéppel dagasztani kezdtem. Dagasztás közben fokozatosan hozzáadtam még 40 ml vizet és 2 evőkanál olajat. Dagasztás után kevés liszttel átgyúrtam a tésztát, majd lefedve 40 percig hagytam kelni.
Kelesztés után a tésztát kb. 1 centi vastagra nyújtottam. Hat egyenlő darabra osztottam. Mindegyik közepére 1 teáskanál szilvalekvárt tettem. Olajos kézzel gombócot formáltam, és további 15 percig pihentettem őket.
Közben két magas edényben vizet forraltam. Kiolajoztam két fém tésztaszűrőt és azokba helyeztem 3-3 gombócot. Az edényeket lefedtem. Kb. fél óráig főztem a gőzben a gombócokat, közben elkészítettem a pudingot, a darált mákot pedig összekevertem a porcukorral.
A kész gombócokra pudingot öntöttem, meghintettem a porcukros mákkal és tálaltam. Nagyon finom lett!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.