Paradicsomos spagetti húsgolyókkal. Olasz recept
Ízletes, laktató étel, az olaszok kedve szerint. Fontos összetevője a minőségi rusztikus – kovászos – kenyér, a parmezánsajt, a friss petrezselyemzöld, na és a spagetti.
Hozzávalók a húsgolyókhoz
35 dkg darált marhahús
kb. 15 dkg szikkadt kovászos kenyér
2 dl tej
1 tojás
5 dkg reszelt parmezánsajt
kis maréknyi aprított petrezselyemzöld
só, bors ízlés szerint
olívaolaj
Hozzávalók a paradicsommártáshoz
1 kisebb vöröshagyma
2 fokhagyma
500 ml passzírozott paradicsom
kb. 1 tk. bazsalikom
kb. 1 tk. oregánó
olívaolaj
só ízlés szerint
+ kb. 350 g spagetti
Elkészítés
A szikkadt zsemlét vágd apróbb darabokra tedd tejbe áztatni, majd ha a kenyér már jól megpuhult, tedd egy nagyobb szűrőbe és nyomkodva távolítsd el a kenyérről a felesleges tejet (nem feltétlenül kell hozzá szűrő, kézzel is dolgozhatsz).
Tedd egy nagyobb keverőtálba a darált húst, add hozzá az áztatott kenyeret, a sajtot, a petrezselymet, sózd, borsozd, végül tedd bele a felvert tojást és dolgozd alaposan össze. Ha kész, hagyd egy kicsit pihenni, majd vizes kézzel formázz kb. 3 centi átmérőjű gombócokat belőle.
Egy serpenyőbe önts kevés olívaolajat, melegítsd fel, majd kezd el a húsgombócokat sütni. Időnként forgasd meg. Figyelj arra, hogy a gombócok legalább középbarna színt kapjanak (kb. 20 perc).
Közben készítsd el a paradicsommártást.
Vágd apróra a vöröshagymát és a zúzott fokhagymával együtt egy nagyobb serpenyőben kezd el pirítani olívaolajon. Adj hozzá oregánót, bazsalikomot, sót, majd öntsd hozzá a passzírozott paradicsomot. Forrald össze.
Ha a húsgombócok már szép barnák, helyezd őket az összeforralt paradicsommártásba és legalább 5 percig hagyd a szószban őket.
Főzd meg a spagettit.
A gombócokat szedd ki a mártásból, és forgasd a szószba a megfőtt, leszűrt tésztát.
Tálalás előtt érdemes készíteni, hogy a szószt ne szívja magába a tészta.
A paradicsomos tésztára szedd ki a húsgombócokat. Tálaláskor szórd meg parmezánsajttal.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.