Bolo de Mel, a portugál mézeskalács
A méz sok portugál édesség alapanyaga, a Bolo de Mel, vagyis a portugál mézeskalács az egyik legrégebbi nemzeti édességük, melyet általában karácsonyra készítenek el, s Madeira szigetéről származtatják. Mivel sokáig eláll, hónapokkal korábban megsüthető, és hűvös helyen, zárt edényben tárolva az ünnepek után is fogyasztható. Csészényi aszalt vagy kandírozott gyümölcsöt, durvára vágott diót, és mandulát is szórhatunk a tészta tetejére sütés előtt.
Hozzávalók (közepes tortaformához)
20 dkg liszt
10 dkg kristálycukor (vagy barnacukor)
2 evőkanál fekete melasz
7 tojás
2 dl méz
csipet só
1 dl olívaolaj
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt édeskömény
Elkészítés
Egy nagy tálban jól keverjük ki a mézet a cukorral, az olívaolajjal, a tojássárgákkal, adjuk hozzá a fahéjat és az édesköményt. Ha már jó krémes az állaga, szitáljuk hozzá a lisztet és az egészet alaposan keverjük össze. Egy másik tálban verjük kemény habbá a tojásfehérjét, majd adjuk hozzá a tésztához és finom mozdulatokkal keverjük egyneművé.
A tésztát öntsük kivajazott, lisztezett, hagyományos, csatos fém tortaformába, majd előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon süssük nagyjából fél óráig.
Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni, majd csomagoljuk alufóliába. Fogyasztás előtt legalább 2 hétig zárt edényben, hűvös helyen tároljuk. Kiadós, finom édesség, akár egy évig is eláll – persze ha marad belőle.
Tipp: Portugália egyes részein kevés őrölt ánizst, borsot (!), szegfűszeget, és gyömbért is kevernek a tésztába. A tészta puhább lesz, ha 1 teáskanál szódabikarbónát vagy 1 teáskanál sütőport (esetleg ezek keverékét) keverjük a tésztába. A normál tortaformában sütött portugál mézeskalácsot általában nem késsel szeletelik, hanem letörnek belőle egy-egy darabkát.
Nyitókép: Gourmand Club
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.