Karácsonyi stollen. Kipróbált német recept
A stollen klasszikus adventi, karácsonyi édesség. Hetekkel az ünnep előtt elkészíthető, alaposan becsomagolva hűvös helyen tárolható karácsonyig. Ajándékba is megsüthetjük szeretteinknek. Ezt a receptet egyik német ismerősünktől kaptuk, többszörösen kipróbált recept.
Hozzávalók
fél kg finomliszt
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 dl tej
1 tojás
5 dkg élesztő
3 ml rum
20 dkg apróra vágott kandírozott vegyes gyümölcs, 15 dkg mazsola, 8 dkg durvára zúzott mandula, 8 dkg durvára zúzott dió
1 narancs reszelt héja, 1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt szerecsendió, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
Elkészítés
A mazsolát egy kis edényben rumba áztatom (kb. egy órán át hagyom benne).
A kandírozott gyümölcsöket és a mandulát apróra darabolom.
A langyos tejet összekeverem a porcukorral, belemorzsolom az élesztőt, letakarva félreteszem meleg helyre.
A vajat megolvasztom (nem szabad felforralni), hozzáadom az édes tejjel felfuttatott élesztőhöz, majd belekeverem a tojást, a citrom- és a narancshéjat, a fűszereket, a sót.
Egy nagy keverőtálba szitálom a lisztet, hozzáadom az élesztős-vajas-fűszeres masszát. Alaposan átgyúrom a tésztát (akkor jó, ha hólyagos), majd hozzászórom a felaprított magvakat, a gyümölcsöket és a rumba áztatott – lecsepegtetett – mazsolát.
Megint átgyúrom a tésztát, és meleg helyen kelesztem 2-2,5 óráig. Kelesztés közben legalább még kétszer átgyúrom a tésztát. A kelesztés végén a sütőt előmelegítem 180 Celsius-fokra.
A tésztát hosszabb cipóformára alakítom, majd egy sodrófával mélyedést nyomok a közepébe, megkenem vajjal, majd ráhajtom a cipó egyik felét.
Sütőpapírral bélelt tepsin még negyed órát kelesztem a tésztát, aztán mehet a sütőbe. Körülbelül egy óra alatt sül meg. Amikor kész, még melegen megkenem a tetejét vajjal és meghintem szőlőcukorral. A díszítéshez 8 dkg vajra és 10 dkg szőlőcukorra van szükség.
Nyitókép: Zozz_/Pixabay
Alapító-főszerkesztő
Több mint 20 évet töltöttem az írott média világában újságíróként, szerkesztőként, megyei és országos lapoknál.
Az eletszepitok.hu online életmód magazint 2013-ban hoztam létre.
2018-ban visszatértem eredeti hivatásomhoz, általános és középiskolásokkal foglalkozom. Érdeklődésem középpontjában az élménypedagógia, a tanulásmódszertan, a pályaorientáció, a szociális kompetencia- és a készségfejlesztés áll.
A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán diplomáztam, majd az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán végeztem el felsőfokú szakképzést. A Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetében szereztem mesterdiplomát. Évek óta alkalmazom általános iskolások körében az Igazgyöngy művészeti iskola „Szociális kompetenciafejlesztés vizuális neveléssel” módszertanát.
MÚOSZ-tag vagyok, az Idősügyi és Szociális párbeszéd Szakosztály, valamint a Társadalompolitikai Szakosztály tagja.