Sárgabarackos kelt tészta
Finom, laktató barackos kelt tészta – másnap is friss (ha marad).
Hozzávalók 28 x 38 x 5 cm tepsihez
25 dkg rétesliszt és 25 dkg finomliszt
12 dkg vaj
3 ek porcukor
2 dl tej
5 dkg friss élesztő
3 szobahőmérsékletű tojás
csipet só
kb. 1 kg magozott, felezett vagy negyedelt sárgabarack
2-3 evőkanál kristálycukor (elhagyható)
1 tk őrölt fahéj (elhagyható)
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A langyos cukros tejben futtassuk fel az élesztőt. A vajat olvasszuk meg (ne forrósítsuk!). A lisztet szitáljuk egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojások sárgáit. Dolgozzuk össze a tésztát – kézzel, vagy géppel dagaszthatunk. Konyharuhával takarjuk le, és fél óráig kelesszük.
A kimagozott, felezett/negyedelt barackot keverjük össze a cukorral és a fahéjjal. (Ne hagyjuk sokáig állni, mert megpuhul és levet enged.)
Egy magasabb falú tepsit kenjünk ki vékonyan vajjal és lisztezzük. A tésztát kelesztés után gyúrjuk át, nyújtsuk ki tepsiméretűre és igazítsuk a tepsibe.
Nyomogassuk a tésztába a baracszeleteket. Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 45 percig. Vágjuk tetszőleges szeletekre.
A maradék tojásfehérjéből – Gyümölcskenyér
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.