Barackos grízes szelet
Ez a süti is konyhai kísérletezés eredménye, a hozzávalók rögtönzéses alapon kerültek bele, a receptben megadott mennyiségek nem tűpontosak, de elrontani nem nagyon lehet, ha gyakran készítesz kevert sütiket. Gríz is került bele. A tésztája kellemes, szaftos, miután megsült, citromos sziruppal locsoltuk meg. Lédús gyümölcsökkel érdemes elkészíteni.
Hozzávalók (22×22 cm magas falú tepsihez, kb. 16 szelethez)
3 egész tojás
165 g natúr joghurt (Zott – egy nagy dobozos fele)
10 dkg barna cukor (kristálycukor is jó hozzá vagy más sütikhez bevált édesítő)
5 dkg olvasztott, nem forró vaj
10 dkg búzadara
10 dkg liszt
1 mk sütőpor
kevés vanília aroma v. fél csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
fehér húsú őszibarack (a fotón látható sütibe ez került – a kertből való)
Sziruphoz
1 dl víz
fél dl cukor
1 citrom leve
Ehhez a sütihez kifejezetten jók a leves gyümölcsök. A nagyobb gyümölcsöket felszeletelve megforgathatod kevés cukorban (és fahéjban), s a levével együtt felhasználhatod – arra ügyelj, hogy egyenletesen oszlasd el a tészta felszínén. (Így a szirupot akár ki is hagyhatod, a tészta a gyümölcs levétől finom szaftos lesz.)
Elkészítés
A tojásokat üsd egy nagyobb keverőtálba, alaposan keverd össze, majd add hozzá a joghurtot, a cukrot, a vajat és keverd habos állagúvá. Keverd hozzá a grízt, a vanília aromát, a sót, majd a masszát hagyd fél óráig pihenni – a gríz megszívja magát. Végül keverd hozzá a lisztet. A piskótatésztánál valamivel sűrűbb masszát kapsz.
Öntsd vajjal kikent tepsibe, majd sorakoztasd rá a szeletelt gyümölcsöt és előmelegített sütőben 180-as hőfokon süsd 25-30 percig.
Közben készítsd el a citromos szirupot: egy deci vizet főzz össze fél deci cukorral. Sűrű szirupot kapsz, hagyd kicsit hűlni, majd add hozzá a citromlevet és keverd alaposan össze.
A szirupot öntsd a kész sütire, ügyelj arra, hogy mindenhova egyformán jusson belőle.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.