Csokis-banános szelet
Ez a süti konyhai rögtönzés eredménye, de annyira ízlett mindenkinek, hogy a hétvégén kétszer sütöttem meg, azzal a különbséggel, hogy az egyikhez használtam sütőport, a másikhoz nem, illetve a vajat görög joghurttal helyettesítettem. A képeken a sütőpor nélküli változat látható, a sütőporral készített változat is nagyon finom – a tésztája lágyabb, piskótaszerű, a sütőpor nélküli tömörebb, a felső rétege roppanós, belül lágyabb, zaftosabb, a brownie-ra emlékeztet. Bár a fotókon kevésbé szembeötlő a sütire szórt kakaópor miatt, a süti alsó része kakaós, melyre banánszeletek kerültek, a tetejét fehér tészta fedi. (Nem feltétlenül kell hozzá kétféle tésztát kikeverni, de így mutatósabb és izgalmasabb is.)
Hozzávalók (22×22 cm magas falú tepsihez, kb. 16 szelethez)
4 tojás szétválasztva
4 ek barna cukor
1 tasak vaníliás cukor
10 dkg magas kakaótartalmú étcsoki (50-85%-os)
4 ek görög joghurt v. 5 dkg vaj (a joghurttól kissé fanyarabb íze lesz)
4 ek liszt
csipetnyi só
fél mk őrölt fahéj (elhagyható)
fél citrom reszelt héja
1 banán fél centis szeletekre vágva
Elkészítés
A tojássárgájákat a barna cukorral, a vaníliás cukorral keverd habosra fehéredésig egy keverőtálban.
Egy másik keverőtálban a csipetnyi sóval verd nagyon kemény habbá a fehérjéket.
Egy harmadik keverőtálba kanalazd a habbá vert sárgájának nagyjából a felét (kicsit kevesebbet) és a fehérjének is nagyjából a felét (lehet kicsivel kevesebb).
Öntsd hozzá a joghurtot vagy az olvasztott, nem forró vajat és folytonos keverés mellett add hozzá a sütőporral kevert liszt felét (vagy sütőpor nélkül a liszt felét). Frissen reszelt citromhéjat is adhatsz hozzá.
Vízgőz felett olvaszd fel a kockákra tördelt étcsokoládét. Keverd a maradék sárgájához, majd a fehérjét és a lisztet is keverd hozzá felváltva. Ízesítheted fél mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal, karakteresebb íze lesz.
Öntsd kivajazott, lisztezett tepsibe a kakaós masszát. Simítsd el, majd rakd ki a frissen felvágott banánszeletekkel. Erre öntsd a fehér masszát úgy, hogy lehetőleg minden részre jusson, majd keverőlapáttal simítsd el.
Előmelegített sütőben süsd 25-30 percig.
Ha szereted az extra kakaós vagy csokis édességeket, a kihűlt sütire szórj cukrozatlan kakaóport (a kakaóport keverheted porcukorral, szőlőcukorral is) vagy borítsd csokimázzal.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.