Csokis-banános szelet

 

Ez a süti konyhai rögtönzés eredménye, de annyira ízlett mindenkinek, hogy a hétvégén kétszer sütöttem meg, azzal a különbséggel, hogy az egyikhez használtam sütőport, a másikhoz nem, illetve a vajat görög joghurttal helyettesítettem. A képeken a sütőpor nélküli változat látható, a sütőporral készített változat is nagyon finom – a tésztája lágyabb, piskótaszerű, a sütőpor nélküli tömörebb, a felső rétege roppanós, belül lágyabb, zaftosabb, a brownie-ra emlékeztet. Bár a fotókon kevésbé szembeötlő a sütire szórt kakaópor miatt, a süti alsó része kakaós, melyre banánszeletek kerültek, a tetejét fehér tészta fedi. (Nem feltétlenül kell hozzá kétféle tésztát kikeverni, de így mutatósabb és izgalmasabb is.)

Hozzávalók (22×22 cm magas falú tepsihez, kb. 16 szelethez)

4 tojás szétválasztva

4 ek barna cukor

1 tasak vaníliás cukor

10 dkg magas kakaótartalmú étcsoki (50-85%-os)

4 ek görög joghurt v. 5 dkg vaj (a joghurttól kissé fanyarabb íze lesz)

4 ek liszt

csipetnyi só

fél mk őrölt fahéj (elhagyható)

fél citrom reszelt héja

1 banán fél centis szeletekre vágva

Elkészítés

A tojássárgájákat a barna cukorral, a vaníliás cukorral keverd habosra fehéredésig egy keverőtálban.

Egy másik keverőtálban a csipetnyi sóval verd nagyon kemény habbá a fehérjéket.

Egy harmadik keverőtálba kanalazd a habbá vert sárgájának nagyjából a felét (kicsit kevesebbet) és a fehérjének is nagyjából a felét (lehet kicsivel kevesebb).

Öntsd hozzá a joghurtot vagy az olvasztott, nem forró vajat és folytonos keverés mellett add hozzá a sütőporral kevert liszt felét  (vagy sütőpor nélkül a liszt felét). Frissen reszelt citromhéjat is adhatsz hozzá.

Vízgőz felett olvaszd fel a kockákra tördelt étcsokoládét. Keverd a maradék sárgájához, majd a fehérjét és a lisztet is keverd hozzá felváltva. Ízesítheted fél mokkáskanálnyi őrölt fahéjjal, karakteresebb íze lesz.

Öntsd kivajazott, lisztezett tepsibe a kakaós masszát. Simítsd el, majd rakd ki a frissen felvágott banánszeletekkel. Erre öntsd a fehér masszát úgy, hogy lehetőleg minden részre jusson, majd keverőlapáttal simítsd el.

Előmelegített sütőben süsd 25-30 percig.

Ha szereted az extra kakaós vagy csokis édességeket, a kihűlt sütire szórj cukrozatlan kakaóport (a kakaóport keverheted porcukorral, szőlőcukorral is) vagy borítsd csokimázzal. 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + tizennégy =

hirdetés