Sonho de Padaria. A portugálok tradicionális fánkja
A Shonos (jelentése álmok) a portugálok tradicionális fánkja. Nem tartalmaz élesztőt, a tésztáját pedig nem gyúrni kell, hanem a tűzhelyen kikeverni, az égetett tésztához vagy a spanyol churros-hoz hasonlóan. Az aranybarnára sütött kis fánkokat porcukorban vagy fahéjas cukorban forgatják meg.
Hozzávalók 2 adaghoz
15 dkg liszt
10 dkg vaj
4 tojás
2,5 dl víz
2 tk cukor
csipetnyi só
1 citrom- és 1 narancs reszelt héja
őrölt fahéjjal kevert kristálycukor (forgatáshoz)
sütéshez olaj (ne legyen nagyon forró!)
Elkészítés
Egy lábasba öntsük a vizet, adjuk hozzá a hideg vajat, a cukrot, a reszelt citrom- és narancshéjat. Tegyük a tűzhelyre és kezdjük melegíteni. Ha a vaj elolvadt, adjuk hozzá a lisztet és keverjük össze a tűzhelyről levéve. Hagyjuk hűlni a tésztát, közben a 4 tojást verjük fel. A felvert tojást apránként keverjük a tésztához, és keverjük mindaddig, amíg a massza egyneművé válik. Lágy állagú, de nem csepegős tésztát kapunk.
Sütés: nem túl forró olajban süssük meg, egy fánkhoz kb. 1 evőkanálnyi szükséges a tésztából. Sütés közben a fánk kissé megduzzad, erre figyeljünk, ne tegyünk egyszerre túl sok tésztát az olajba.
Videós ismertető
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.