Vaníliás kifli
Klasszikus téli, karácsonyi teasüti, süteményes fém dobozban karácsonyi ajándékként is adhatjuk.
Hozzávalók
30 dkg vaj, vagy margarin
50 dkg liszt
15 dkg porcukor
2 tojássárgája
20 dkg darált dió
1 citrom héja + fél citrom leve
2 teáskanál vanília aroma
1 teáskanál sütőpor
+ 10-15 dkg porcukor és 4 csomag vaníliás cukor
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A diót, porcukrot, sütőport és lisztet egy tálban keverjük össze, majd a száraz hozzávalókat morzsoljuk össze a vajjal. Ezután üssük rá a tojássárgákat, adjuk hozzá a vanília kivonatot és a tésztát gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. A tészta nem ragad, azonban viszonylag puha lesz, így jobb egy órát a hűtőben fólia alatt pihentetni.
A tésztából lisztezett munkafelületen sodorjuk egy kb. 1 cm átmérőjű hosszú „tésztakukacot”, ezt vágjuk 4-5 centis darabokra. Formáljunk belőle C-alakot, majd a kiflik végét kicsit vékonyítsuk el. A kifliket tegyük sütőpapírra, majd 170°C-on előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük aranybarnára.
A frissen sült és még meleg kifliket forgassuk meg vaníliás porcukorban, majd tegyük zárható dobozba, s hagyjuk 1-2 napot pihenni. (Napokig eláll.)
Termékajánló
Fém süteményes dobozok karácsonyi mintával >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.