Kakaókrémes csíkos minikifli
Ennek a kiflinek kétféle ízesítésű, vaníliás és kakaós kelt tészta az alapja, a kifli színe azon múlik, feltekerés előtt melyik tésztaréteg kerül alulra. A látványos finomságot a kakaókrémes töltelék teszi ellenállhatatlanná.
Hozzávalók 24 db kis kiflihez
Tésztához
40 dkg liszt
2,5 dl tej
1 tojás
4 dkg élesztő
1 csipet só
8 dkg porcukor
80 g olvasztott vaj
1 csipet só
1 tk vanília kivonat
2-3 ek kakaópor
jégcukor (díszítéshez)
Töltelék
3 ek porcukor
3 ek kakaópor
1 tk vanília kivonat
1 csipet fahéj
6-8 dkg olvasztott vaj
Elkészítés
Az élesztőt a tejben kevés cukorral felfuttatjuk. Az átszitált lisztre ütjük a tojássárgáját, hozzáadjuk a porcukrot, az olvadt, de már nem meleg vajat, a sót, a vanília kivonatot és a tejben felfuttatott élesztőt. Sima tésztát dagasztunk, amit 2 részre osztunk, majd az egyik felébe ízlés szerint belegyúrunk 2-3 evőkanál kakaóport.
A tésztát 3⁄4 óráig meleg helyen kelesztjük, majd a kakaós és a vaníliás tésztát is két-két részre osztjuk, és 2-3 mm vastag, nagyjából egyforma méretű kör alakot nyújtunk.
Egy vaníliás tésztakorongra egy kakaósat fektetünk, majd együtt még picit nyújtunk rajtuk, hogy jól összetapadjanak, és egy pizzavágóval 12 cikkre vágjuk a tésztát.
A töltelékhez a kakaóport elkeverjük a porcukorral és a fahéjjal, majd annyi olvasztott vajat adunk hozzá, hogy sűrű krémet kapjunk.
Minden kis szelet végére egy-egy púpos teáskanál tölteléket kanalazunk, majd a kifliket feltekerjük és meleg helyen további 20 percet kelesztjük.
Végül megkenjük őket a tojásfehérjével és megszórjuk őket jégcukorral (utóbbi elhagyható).
A kifliket előmelegített sütően 180°C-on 15-20 perc alatt készre sütjük.
Tipp
A második adag tészta esetében a kakaós tésztakorong kerüljön alulra, a vaníliás felülre; ha így tekerjük fel a kifliket, kívül kakaósak lesznek!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.